Відсудили 2 мільйони за згорілу хату. Компенсувати ці збитки має «Рівнеобленерго», але компанія не погоджується з рішенням суду

1720 0

Ми у соцмережах:

Відсудили 2 мільйони за згорілу хату. Компенсувати ці збитки має «Рівнеобленерго», але компанія не погоджується з рішенням суду

Два роки тому в будинку сім’ї Коломисів, що в селі Зоря, майстри встановлювали новий лічильник. Працівники обленерго розмістили його в коридорі на дерев’яній вагонці та запевнили, що тепер людям не потрібно буде щомісяця передавати показники використаної електричної енергії. Однак через кілька місяців це мало не призвело до трагедії.

Все почалося з дивного звуку, який люди почули вночі. Виявилося, що у них горить коридор. Уже пізніше рятувальники встановили, що від лічильника електричної енергії зайнялася вагонка, а за нею й весь будинок. Люди дивом залишилися живі, бо не спали, хоч була ніч — їх розбудив сигнал повітряної тривоги.

Прибулі на пожежу рятувальники уже не змогли нічого вдіяти — будинок та майно в ньому вигоріли вщент. Залишилися лише голі стіни.

Одразу після пожежі Коломиси звернулися з претензіями до обленерго. Адже саме їхні працівники встановлювали лічильник. Але у відповідь почули — самі відповідають за прилади у своєму будинку. Почувши це, сім’я Коломисів найняла адвоката та подала до суду. Нещодавно суддя міського суду Рівного Ігор Ковальов оголосив рішення — компенсувати їм збитки за згорілий будинок в розмірі 1,9 мільйона гривень має Рівнеобленерго.

Віктор Шевчук, адвокат родини Коломисів:

У суді доведено бездіяльність обленерго та його працівників. Внаслідок цього сталося загорання. Адже комісія ДСНС зафіксувала, що причиною загорання був лічильник, який встановили напередодні. Оскільки це був лічильник компанії обленерго, то вони мали проводити його належне обслуговування, перевірку з’єднань та технічні регламентні роботи. На жаль, після встановлення лічильника жодних робіт енергетики не проводили, а це є грубим порушенням договору. Компанія намагалася переконати, що їхня відповідальність завершується там, де провід електричної напруги входить в хату. Однак це не так. Адже в будинку було встановлено їхнє обладнання. Звісно, що обленерго може делегувати відповідальність за своє обладнання іншим особам. Компанія демонструвала в суді документи, ніби споживач під час заміни лічильника добровільно взяв на себе відповідальність за обладнання, яке належить обленерго. В акті передачі начебто був підпис моєї клієнтки. Але завдяки експертизі було доведено, що цей акт підроблений.

Олександр Король, начальник департаменту технічного аудиту ПрАТ «Рівнеобленерго»:

Обленерго ще не отримувало офіційного рішення суду. Втім, товариство не погоджується з рішенням у справі, зачитаним у залі суду. Наші аргументи залишаються незмінними — їх ми надавали на розгляд суду.

Зокрема, інспектор ДСНС, і він це визнав під час засідань, не провів обстеження інших місць, де могло статися займання. А лише місце, де знаходився лічильник, залишки якого не було відправлено на експертизу. Тому «Рівнеобленерго» ініціюватиме визнання акта про причини пожежі недійсним.

Також у суді ми представили документацію від виробника приладів обліку останнього покоління, який був встановлений у будинку, про те, що його горіння виключене. Так, зовнішні елементи можуть деформуватися внаслідок горіння ззовні, але займання зсередини виключене через відповідні технічні характеристики приладу.

Щодо причин займання, то серед найочевидніших ми вбачаємо невідповідність січення внутрішньої проводки кількості струмоприймачів в оселі. Грубо кажучи, перевищення дозволеної потужності фіксувалося вже при одночасній роботі пральної машини і електрочайника. Пожежі могли б запобігти автоматичні вимикачі, що також мали відповідати дозволеній потужності і встановлюються споживачем. Втім, з якоїсь причини вони не спрацювали, що свідчить або про їхню відсутність, або невідповідність.

Крім того, кріплення внутрішньої проводки не відповідало вимогам ДБН — проводка була прибита цвяхами до стіни. Все це, на нашу думку, вказує на те, що причиною пожежі стало коротке замикання внутрішньої проводки у коридорі, на незначній відстані від лічильника. Маємо відповідні фотодокази. Тому після отримання офіційного рішення суду оскаржимо його.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також