Видурили за «звільнення з поліції» півтора мільйона. Чи поплатяться шахраї за ошуканих бабусь?

1323 0

Ми у соцмережах:

Видурили за «звільнення з поліції» півтора мільйона. Чи поплатяться шахраї за ошуканих бабусь?

Чотирьох раніше судимих за розбої, грабежі та наркотики чоловіків, які видурювали у старших людей гроші під приводом «визволення з поліції», затримали днями у Тернопільській області. За схемою «ваш син в поліції» вони «працювали» на території Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Волинської, Рівненської та Чернівецької областей. У тих, хто не мав грошей, брали золото та інші цінні речі.

Про затримання чотирьох телефонних шахраїв та проведення 15 обшуків у різних областях повідомляє сайт міста Тернопіль 0352. Вилучено 6 тисяч доларів, 50 тисяч гривень, два автомобілі, кілька десятків мобільних телефонів та sim-карток. Лише на Тернопіллі правоохоронці задокументували понад десять фактів видурювання грошей за «визволення з поліції» на суму понад 1,5 мільйона гривень. Оскільки йдеться про кілька областей, то ошуканих та суми збитків насправді набагато більші.

Шахрайський бізнес мешканець Івано-Франківської області налагодив майже рік тому. Залучив ще трьох львів’ян, з якими познайомився у колонії. Двоє були водіями, один, котрий умів розговорити жертву, спілкувався, а четвертий їздив по гроші. Телефонували на будь-які стаціонарні номери у містах, в які приїздили. Представлялися поліцейськими і повідомляли, що ваш родич потрапив у ДТП і негайно потрібні гроші, аби уникнути криміналу, або що він збив людину і йому загрожує тюрма. Не усі на це велися, але знаходилися довірливі люди, переважно старшого віку, яких шахраю вдавалося втягнути в подальшу розмову. Він тримав жертву на постійному зв’язку, казав, що робити і кому — «він от-от під’їде» — передати гроші. Суми були різні, хтось віддавав кілька тисяч гривень, хтось — десятки тисяч доларів.

За даними управління стратегічних розслідувань Тернопільщини, на Волині шахраї ошукали сліпу бабусю, яка за «порятунок» онука віддала все, що мала. Її шахрай навіть провів до банкомата, щоб зняти гроші з картки.

Тепер постало питання, чи шахраїв на період слідства заарештують, чи відпустять під домашній арешт. Цікаво також, чи справа дійде до суду і чим він завершиться. Адже ошуканих у такий спосіб насправді багато, а затримують таких шахраїв украй рідко. Ще рідше доводять їхню провину.

Речниця управління поліції Рівненщини Марія Юстицька пригадує, що приблизно місяць тому почастішали звернення від людей, ошуканих «визволителями з поліції» на гривні, долари та золото. Останнім часом таких звернень начебто немає.

— Нещодавно ми повідомляли про викриття на Рівненщині одного підозрюваного у телефонному шахрайстві, і потім ще одного, — каже Марія Юстицька. — З’ясувалося, що вони між собою пов’язані не були. Чи хтось із них був членом затриманої на Тернопіллі групи, я не знаю. У нас є відкриті кримінальні провадження за шахрайство, але окремої статистики за телефонне шахрайство не ведемо. Чи були оголошені вироки саме по таких справах — мені невідомо. Загалом можу сказати, що підозрюваних у видурюванні грошей за «порятунок з поліції» у нас затримують рідко.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також