Він керував Рівним найдовше: 12-ті роковини без Чайки

5569 0

Ми у соцмережах:

Він керував Рівним найдовше: 12-ті роковини без Чайки

12 років тому у польському місті Ополє дорогою до Німецької клініки, де мала бути чергова операція, помер міський голова Рівного Віктор Чайка. З усіх мерів він є рекордсменом і керував містом найдовше – майже 18 років. Його серце зупинилось у віці 66-ти років. Фактично увесь 2007-й він тяжко хворів і попри те, що залишався на посаді, керівництво містом для нього вже було формальним. Функції керівника виконував секретар міськради Юрій Торгун.

 Зараз про Віктора Чайку у місті нагадує кілька речей. Крім могили біля входу на кладовище «Нове», на третьому поверсі у міськраді є два його портрети, на фасаді п'ятиповерхівки на Короленка, де він мешкав – меморіальна дошка. А ще за кінопалацом є квіткова «Чайчина алея» – її назвали на його честь, бо саме за Віктора Чайки Рівне називали містом троянд.

Сам Віктор Чайка народився в Краснодарському краї, звідти й русизми, які часто лунали від нього разом з українською – державну мову він намагався вивчити, але ідеальною вона у нього так і не стала. Більшу половину життя він присвятив саме Рівному, у наше місто Чайка приїхав у 1972-му. Головою виконкому міської Ради народних депутатів став у 1981-му і був на посаді до 88-го.

У 1990-му він заснував фірму «Камаз-Транс-Сервіс», згодом вона стала однією із найбільших в Україні, що займались міжнародними вантажними перевезеннями. У 1998-му Чайку обрали мером, потім у 2002-му, а потім знов у 2006-му.

Він був працелюбним, іноді різким, але справедливим – так уже під час прощання про нього згадували колеги та знайомі. Тоді в середині лютого до драмтеатру прийшли тисячі рівнян і це було одне із наймасовіших прощань в історії міста. За кількістю людей з цим може порівнятись прощання з убитими під час Революції гідності трьома нашими майданівцями.

Найближчим до Віктора Чайки за кількістю років, присвячених керівництву Рівним, є його попередник Олексій Користін. Він обіймав посади голови виконкому міської Ради депутатів трудящих та голови виконкому міської Ради народних депутатів майже 13 років. До слова, наступник Віктора Чайки Володимир Хомко на цій посаді вже також немало – понад 11 років.

Що ж до Віктора Чайки, то він має такі нагороди: ордени Дружби народів, «Знак Пошани», «За розбудову України» IV ступеня, «За заслуги» II і ІІІ ступенів, удостоєний звань «Заслужений працівник транспорту України» та «Лідер України». Йому також присвоєно звання «Почесний громадянин міста Рівне».

Фото: 7 днів, ОГО, Радіо Трек

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також