Виробники питної води обдурюють рівнян – повідомлення епідеміологів

6319 1

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ дослідили питну воду у п’яти стаціонарних пунктах розливу. І були розчаровані результатами.

Як повідомляє Марта Гоч, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань, перевіряли воду на мікробіологічні, санітарно-хімічні та вірусологічні показники.  

Дослідження провели на п’яти стаціонарних пунктах розливу трьох виробників питної води: аквапункті очищення питної води на вул. Гайдамацькій, 9, магазині торгівлі питною водою на вул. Буковинській, 6, відділі в продовольчому магазині на вул. Князя Романа, 6, центрі продажу питної води «АКВА Сана Дар» на вул. Волинської Дивізії, 1-А та пункті розливу «Здорова вода» ТзОВ «Рівнешампіньйон» на вул. Відінській, 39.


Як показали результати досліджень, жодна проба води не відповідала технічним умовам, які декларують виробники. Невідповідність спостерігалась і за державними санітарними правилами, які є загальнообов’язковими.

- Протягом останніх років стало популярно пити бутильовану питну воду та воду із стаціонарних пунктів розливу. Як вабить нас реклама своїми заманливими написами: «7 ступенів очистки», «9 ступенів очистки», «збалансований вміст солей, при її кип’ятінні не утворюється накип», - зазначає пані Гоч. – А продукція, яку реалізують підприємці, не забезпечує оптимального вмісту мінеральних речовин за показниками фізіологічної повноцінності. Питна вода після очистки в усіх торгових точках, які ми перевірили, потребує домінералізації, а в пункті розливу на вул.Буковинській, 6 - знезараження. Власники, виробляючи воду та декларуючи її відповідність технічним умовам та санітарним вимогам, насправді самі не знають, що реалізовують споживачу.

Вода має проходити виробничий лабораторний контроль (дослідження за окремими показниками потрібно проводити щомісячно), зазначає Марта Гоч. Але не всі власники готові витрачати додаткові кошти, щоб контролювати її якість та безпечність. 

Питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному планах, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. 


Перед тим, як купувати воду, потрібно вимагати у продавців протоколи лабораторних досліджень.

- Рекомендуємо також звертати увагу на текст етикетки, де є показники мінерального складу питної води, дата виготовлення та закінчення терміну споживання, - зазначає пані Гоч. – Чимале значення мають умови транспортування та зберігання води, зокрема, не варто зберігати воду у повторно використаних ПЕТ-пляшках або технічних посудинах. А також не варто зберігати воду понад 24 години.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також