Вища освіта на Рівненщині подорожчала

4750 0

Ми у соцмережах:

Вища освіта на Рівненщині подорожчала

Цьогоріч вищі навчальні заклади планують прийняти не менше заяв від абітурієнтів, аніж попередніми роками. Проте нові правила життя, спричинені карантинними обмеженнями, можуть негативно вплинути на кількість студентів, а заодно і на фінансовий стан самих університетів. Завбачливо рівненські виші уже підняли вартість навчання на кілька тисяч порівняно з попередніми роками.

Найбільше заяв щороку абітурієнти на Рівненщині подають до Рівненського державного гуманітарного університету. Пов’язано це, перш за все, з кількістю державного замовлення, яке має заклад. Торік у РДГУ найдешевше навчання було на релігієзнавстві та музеєзнавстві (11,9 тис. грн для першокурсника денної форми навчання), найдорожче — на іноземній філології (15,9 тис. грн). Цього року найдешевший рік навчання – 16,9 тис. грн на музеєзнавстві, менеджменті соціокультурної діяльності та культурології. А ось навчання на магістратурі цих же спеціальностей коштує більше 17 тис. грн на рік.

Найдорожчою у гуманітарному університеті цього року залишається іноземна філологія – 19,9 тис. грн на рік для денної форми бакалаврату, 24 тис. грн – для денної форми магістратури. Якщо порахувати, то понад п’ять років навчання на цьому факультеті, аби здобути диплом магістра, обійдеться у 115 тис. грн. Втім, ця сума відносна. Коли бакалаври вступатимуть на магістратуру, вартість навчання на ній, очевидно, зросте.

Навчання у Національному університеті водного господарства та природокористування дорожче. Найдешевші спеціальності у цьому виші, можна сказати, найбільш нові – гуманітарні. 22 тис. грн на рік потрібно заплатити за історію, релігієзнавство, культурологію, журналістику, інформаційну, архівну та бібліотечну справу, психологію та фізичну культуру і спорт. Найдорожче коштує навчання, як зазвичай, на факультеті архітектури та містобудування – 30,8 тис. грн за рік. До слова, і минулого року найдешевші факультети у «воднику» коштували 20 тис. грн, а ось ціна навчання на найбільш популярному зросла. Минулого року «будівельники» платили 28 тис. грн.

Навчання на заочній формі у НУВГП, як не дивно, коштує однаково на всі факультети – 11,5 тис. грн на рік. Денна магістратура для тих, хто здобуватиме її півтора року, коштує від 26,4 тис. грн на рік до 33 тис. грн. Заочне навчання на магістратурі – 15,5 тис. грн на всіх факультетах.

Національний університет «Острозька академія» пропонує абітурієнтам обрати між двома шкалами оплати: прогресивною, за якою вартість навчання щороку зростатиме, та пропорційною, коли всі чотири роки навчання на бакалавраті коштуватимуть однаково. За прогресивною, наприклад, на праві потрібно буде за перший курс заплатити 18,3 тис. грн, за другий – 21 тис. грн, третій – 24,8 тис. грн, четвертий – 27,5 тис. грн. Якщо обрати пропорційну систему, то щороку потрібно буде платити 22,9 тис. грн за бакалаврат на цьому факультеті.

Аби порівняти з іншими вишами, скористаємося цінами за пропорційною системою. Так, найдорожче навчання в академії – 22,9 тис. грн на рік – на праві, комп’ютерних науках та германських мовах. Найдешевше – на філософії, 17,9 тис. грн. Торік, до слова, найдешевше навчання в Острозькій академії коштувало 11,8 тис. грн, найдорожче — 20,7 тис. грн. Заочна форма бакалаврату у виші значно дешевша – 11-14 тис. грн. А ось навчання на магістратурі – 18,9-23,3 тис. грн за рік денної форми навчання та 15,2-18,6 тис. грн за рік заочної.

Не дешевше, аніж у рівненських університетах, коштує навчання у Рівненській медичній академії, яка ще донедавна була коледжем і продовжує навчати медсестер, зубних техніків та фельдшерів. Найдешевше навчання – на факультеті фізичної реабілітації, 21,2 тис. грн на рік. На фармації потрібно платити 26,6 тис. грн, на медсестринстві – понад 23 тис. грн.

У Рівненському інституті Київського університету права рік навчання коштує 16 тис. грн на денній формі та 10,2 тис. грн – на заочній.

А навчання у приватному Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені Дем’янчука значно дешевше, аніж у державних рівненських вишах: від 10,5 тис. грн (біологія) до 15,5 тис. грн (право) на денній формі бакалаврату. На заочному – 9,5-11 тис. грн. На денній магістратурі – від 13 тис. грн (історія) до 20 тис. грн (правоохоронна діяльність). На заочній магістратурі – 11,5-16,5 тис. грн.

Додамо, що вступна кампанія для першокурсників цього року у вишах розпочнеться у серпні. Прийматимуть документи 13-22 серпня, рейтингові списки мають оприлюднити 27 серпня. Зарахування на бюджет відбуватиметься до 5 вересня, на контракт – до кінця вересня. Для магістрів вступна кампанія повністю завершиться у середині вересня.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також