Віталій Коваль: "Рівненська область — одна з перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу"

2293 0

Ми у соцмережах:

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль

Пандемія — саме так охарактеризувала епідемію з вірусом COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров’я. Понад 60 тисяч інфікованих лише в країнах ЄС, сотні міст закрито на карантин і вже є підтверджені випадки коронавірусу в Україні. Про загрози, заборони та готовність області до коронавірусу спілкувалися з головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем.

— На сьогодні Україна, і Рівненщина зокрема, стоїть перед новим викликом — коронавірус. Чи готова область до боротьби з ним?

— Ще з 14 березня область працює в режимі 24/7. Щоб постійно контролювати ситуацію, ми створили при ОДА Цілодобовий оперативний штаб. Кожні 12 годин ми із заступниками змінюємо один одного на чергуванні. На постійному зв’язку і оперативні районні штаби. Також цілодобово працює гаряча лінія — 0800 500 078. Оператори кол-центру надають всю необхідну інформацію щодо протидії коронавірусу. А важливі повідомлення, що потребують перевірки та втручання, передають на опрацювання відповідним службам. Загалом з початку роботи кол-центру від 14 березня надійшло більше 500 телефонних звернень.

В області облаштовано бази для госпіталізації громадян з підозрою на коронавірус: підготовлено 417 ліжок та 63 місця в інфекційних боксах. Понад 600 медпрацівників можуть бути залучені для надання медичної допомоги населенню в осередках спалаху COVID-19. Всі ці заклади охорони здоров’я мають необхідний запас засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих розчинів. Крім того, на Рівненщину надійшло 260 тисяч медичних масок з держрезерву, 2 апарати для штучної вентиляції легень портативні та інше медичне обладнання, яке ми розподілили серед 105 державних і комунальних медзакладів області.

Крім того, зустрівся з виробниками продукції та представниками продуктових мереж регіону. Для безпеки громадян домовилися про контроль якості продукції і ціну на неї, дезінфекцію торгових площ і всього обладнання магазинів. Провів зустріч і з підприємцями області. Соціально відповідальний бізнес фінансово готовий допомагати у боротьбі з коронавірусом.

— Чи виділила область кошти на боротьбу з коронавірусом?

— Рівненська область — одна з перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу. На цю програму ми передбачили майже 100 млн гривень, з яких майже 29 млн грн вже виділили на сесії Рівненської обласної ради. Ці кошти спрямуємо на першочергові заходи і потреби для боротьби з пандемією. Основні напрями програми — забезпечити медичних працівників засобами індивідуального захисту, палати інтенсивної терапії відповідним обладнанням, а заклади охорони здоров’я області дезінфікуючими засобами. Серед пріоритетів — і надання кваліфікованої медичної допомоги, функціонування закладів для обсервації, проведення обстеження населення на грип та коронавірус та інформування громадян задля недопущення поширення COVID-19.

— Які обмежувальні заходи щодо протидії коронавірусу ввели в області?

— Ми працюємо на випередження, і аби коронавірусна інфекція не поширювалася, ввели низку обмежувальних заходів. Заборонили роботу: речових та продуктових ринків; точок продажу іноземних товарів; розважальних, торгових та торгово-розважальних центрів; ресторанів і кафе; кальян-клубів, басейнів, лазень, саун; тренажерних залів, фітнес-центрів; бібліотек. Виняток становлять лише аптеки, продуктові магазини, супермаркети і АЗС. Обмежили і масові зібрання до 10 осіб.

— Уряд виніс постанову про заборону залізничних, авіа- та автобусних міжміських та міжобласних пасажирських перевезень. Чи готова до цього Рівненщина?

— Цей документ забороняє з 18 березня по 3 квітня: регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Обмежується і кількість пасажирів на міських маршрутах — не більше 10 чоловік. В усіх видах внутрішніх сполучень заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом. Такі ж заходи ми запровадили в області.

— Якщо закрито фактично усе, як за таких умов виживати бізнесу?

— На період карантину Верховна Рада України з 1 березня по 30 квітня звільнила бізнес від перевірок, пені та сплати ЄСВ. Відтак для бізнесу ввели «податкові канікули» — скасували покарання за несвоєчасне подання звітності, скасували податок на комерційну нерухомість і землю. Також з 1 березня по 31 травня звільнили бізнес від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства.

— А як щодо громадян?

— Громадянам з підозрою на коронавірус оплатять лікарняні. Розмір соцвиплат залежить від страхового стажу та середньої зарплати працівника. Фінансова допомога виплачується від шостого дня тимчасової втрати працездатності і до повного одужання. Якщо у працівника захворіла дитина віком до 14 років, Фонд соціального страхування України компенсує заробіток батьків, який вони втратили під час лікування. Також уряд доплачуватиме по 1000 грн всім, у кого розмір пенсії менше 5000 грн.

— Що у такі непевні часи ви скажете жителям області?

— Як радять лікарі, найкращий спосіб вберегтися від коронавірусу — залишитися вдома і без потреби не виходити на вулицю. В разі виникнення симптомів вірусної інфекції повідомте сімейного лікаря. Він вирішить, потрібна ізоляція чи госпіталізація. Але якщо у вас температура вище 38? і важко дихати — одразу викликайте «швидку». Якщо коронавірус підтвердиться, лікарі знають чіткий алгоритм дій. Крім того, дотримуйтесь елементарних вимог особистої гігієни. Частіше мийте руки, дезінфікуйте приміщення і робочі місця, менше виходьте на вулицю, дотримуйтесь дистанції з людьми 1,5-2 м.

Не забувайте і про людей похилого віку. Вони найбільш вразливі до інфікування COVID-19. Кожному із нас нескладно зробити маленьку, але вкрай важливу справу для таких сусідів, особливо одиноких. Якщо збираєтесь у магазин — запропонуйте їм купити продукти чи ліки, чи товари першої необхідності. Вони потребують нашої допомоги.

Не панікуйте, будьте свідомими і, звичайно, не хворійте!

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також