Алла Лосік: «Кроноспан» очорняє людей, щоб приховати забруднення»

3203 0

Ми у соцмережах:

Алла Лосік

Щодня у село Городок курсують десятки вантажівок з матеріалами. Там триває підготовка до будівництва заводу «Кроноспан». Інвесторів не зупиняють численні скарги та протести місцевих мешканців. Людей, які виступають проти заводу, звинуватили в роботі на конкурентів «Кроноспану». Чого насправді хочуть активісти — розповіла одна з учасників ініціативної групи «Ні_Кроноспан» Алла Лосік.

— Активістів, які виступили проти будівництва заводу, почали називати «Солдати Свіспану». Як люди це сприйняли?

— Це спеціальна технологія лобістів і захисників «Кроноспану» — втягнути свідомих людей у скандал. Цим «брудний» інвестор зводить всі зусилля нанівець. Переконує, що так йому заважають конкуренти. І цим відвертає увагу від основних загроз, які несе завод у Городку — забруднення довкілля викидами формальдегіду, пилу й іншими небезпечними речовинами. Сам же «Кроноспан» у звіті про вплив на довкілля зазначив — буде викидати 11 тонн формальдегіду щороку.

Звинувачення активістів — продуманий крок, щоб очорнити людей. І такі інформаційні провокації захисники інвестора роблять від мережі «ботів», аби на них не подали до суду.

І так «Кроноспан» діє всюди, де йому опираються. Це підтверджують жителі Нововолинська та низки міст Європи, де триває боротьба людей за чисте довкілля.

— На ваш погляд, хто з місцевих можновладців «просуває» завод?

— Старт майбутнім екологічним проблемам торік дав попередній керівник області Олексій Муляренко, який своїм розпорядженням передав ТОВ «Технопривід Інвест Груп» кілька десятків гектарів землі в селі Городок без жодного аукціону. А тепер «Кроноспан» став корівкою, яку «доїть» чинна влада.

Ми дуже сподівалися, що департамент екології та природних ресурсів Рівненської ОДА стане на захист людей, а не «шкідливого» інвестора. Дива не сталося, хоча наша ініціативна група, залучені нами науковці та екологи, виявили численні помилки та суперечності у звіті про вплив на довкілля. У публічних дискусіях представники «Кроноспану» плуталися у власних розрахунках, заперечували власні дані…

Однак нині інвестор має потужних «лобістів» — нардепа від Рівного Олександра Ковальчука, також його помічник на громадських засадах — керівник агенції «ІнвестІнРівне» Дмитро Янушевський всюди захищає завод.

Наша ініціативна група сподівається на втручання Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Остання зустріч із заступником міністра Романом Абрамовським показала, як інвестор дбає про екологію. На його запитання про контроль викидів директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська не змогла дати чіткої відповіді.

— «Кроноспан» подав до суду на «Екоклуб» — єдину організацію, яка взяла сміливість критикувати звіт про викиди.

— Це своєрідна тактика залякування. І людям, і науковцям, і екологам хочуть заткнути рота. У позовах просять стягнути з тих, хто говорить правду, сотні тисяч гривень. Розраховують, що активісти злякаються та мовчатимуть.

Однак позов до «Екоклубу» ще означає, що «Кроноспан» фактично визнає грандіозні проблеми із забрудненням довкілля своїми заводами. Бо ж такому інвестору стає незручною правда про екологічні проблеми в країнах Європи. Проти шкідливого виробництва протестують цілі міста, зокрема, в Польщі та Румунії.

А Україну такий інвестор вважає країною третього сорту, де викиди в сотні тонн забруднюючих речовин «Кроноспан» називає нормою. Прикро, що обласна влада бачить лише власну вигоду. Людей ніхто не захищає. Приміром, на професора кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП Дмитра Стефанишина, який фахово критикував «Кроноспан» за неточність звіту про викиди, подали скаргу в прокуратуру. Ініціативній групі погрожували за розміщення білбордів у Рівному.

— А звідки в ініціативної групи кошти на інформаційну кампанію?

— Ми здійснюємо свою діяльність законно, бо на зборах зареєстрували ініціативну групу. Також відкрили рахунок, на який кожен може переказати кошти на боротьбу з «Кроноспаном». І внесків надзвичайно багато через обурення людей про появу «шкідливого» заводу. Про використання коштів регулярно звітуємо на сайті nikronospan.rv.ua. Попри публічність опоненти все одно нас очорняють.

От захисники докоряють про дорожнечу білбордів. Але площі ми бронювали за символічні кошти, бо власники виявились нашими однодумцями, які розуміють, у чому небезпека такого заводу.

Впритул до майданчика підприємства збудовано десятки будинків. А що б ви робили, якби дізнались про роботу поряд заводу з виробництва ДСП? Люди протестують, бо їхню думку — чи варто таке виробництво розміщувати в селі — ніхто не запитав.

— А як відреагували інвестори на протести? Адже активно поширюють інформацію, що повністю відкриті…

— Ми не отримуємо жодної конкретної відповіді на свої запитання. Директор майбутнього заводу Павло Пильтяй зачитує якісь текстівки з папірчика, який заготували з головного офісу. Так інвестори діяли в багатьох інших країнах — вміють роздавати обіцянки.

Для прикладу, чергова обіцянка — це встановлення за свій рахунок постів спостереження за станом повітря у Городку. Однак вони будуть неефективні, бо не зможуть вловлювати конкретні викиди «Кроноспану», а лише загальний стан повітря в селі.

У такий спосіб лише відбудеться узаконення злочину проти громади. Уже зараз захисники запевняють, що формальдегід — від спалення листя, що мешканці Городка самі винні у забрудненні повітря. Що зміниться від початку роботи постів спостереження — та нічого!!!

Все, що ми бачимо від початку роботи «Кроноспану» і до цього часу, — це історія відвертого нехтування інтересами людей. Це історія не розвитку, а руйнування. Місцеві можновладці навіть не розібралися у репутації інвестора, міжнародних скандалах, а швидко схвалили його будівництво.

Земельні ділянки продали без аукціонів, за заниженими цінами. Фактично авансом, повівшись на гарні обіцянки. З цим ми не збираємось миритися.

— Які подальші дії протестувальників?

— Не плануємо здаватися, адже бачимо — в Городку триває будівництво. Нас підтримують і мешканці польського міста Мелець, які закликають не дати змоги збудувати завод. «Інакше люди фізично не зможуть проживати поряд з таким монстром», — кажуть нам поляки. І з гіркотою зізнаються, що з рідного міста всі втікають.

Спочатку нам закидали, що ініціативна група проплачена, а тепер — «неадекватна». Проти нас створили мережу «ботів» у соціальних мережах, але це лише надихає не здаватися. Такому заводу не місце в Городку!

Ми хочемо, щоб влада, як обласна, так і в столиці, нарешті дослухалася до людей. У Городку та Рівному не хочуть, щоб країна ставала сировинним придатком. Чотирьомстам людям обіцяють дати високу зарплату, але інший бік медалі — усіх нас будуть труїти відходами.

Ініціативна група не проти виробництва, але не такого шкідливого. Чому обласна влада запропонувала «Кроноспану» землю у самому селищі, поряд з житловою забудовою?

Тому наша боротьба триватиме і перейде в судову площину, де будемо доводити шкідливість заводу для людей.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також