Війна за бурштин

6998 0

Ми у соцмережах:

Війна за бурштин

Революція у Києві позбавила нас злочинної влади Януковича, але досі не створила нічого навзамін. Повне безвладдя на місцях призводить до озброєних конфліктів по всій території України, в тому числі й на Рівненщині. Від того, що на нашій місцевій війні немає російських чи ще якихось прапорів, нікому не легше.

Проблеми незаконного видобутку бурштину, які раніше вирішувались підкупом продажних чиновників та правоохоронців, тепер вирішуються із зброєю в руках. Перший бій за бурштин відбувся 9 травня неподалік Клесова. На чолі "армії загарбників" у кілька десятків бандитів із вогнепальною зброєю був колишній боксер, а тепер нардеп Продивус. Місцеві копачі бурштину відбили напад. Обійшлося без загиблих, були лише поранені. Повідомлення про "бурштинову битву" у той же день облетіло планету, щогодини обростаючи вигаданими і невигаданими страшними подробицями. Але світу було не до того — усі спостерігали за "битвою за Донбас". Тож конфлікт, який у мирний час сколихнув би всю Україну, залишився "місцевим", не отримавши належного резонансу. Бо що таке спроба відвоювати зброєю прибуткову територію у порівнянні із міждержавним конфліктом?

2014-33_p01_02

Попри це, "зам'яти" інцидент місцевій владі за усього бажання не вдалося. Сповнені рішучості відстояти свої права на незаконний (!!!) видобуток бурштину і продаж його, місцеві копачі ініціювали розгляд свого питання на позачерговій сесії обласної ради. Виявилося, що вже багато років у північних районах процвітає нелегальний видобуток бурштину, який приносить фантастичні прибутки і якого досі "не помічала" ані місцева влада, ані місцеві правоохоронці. У підсумку сесія звелася до відчайдушних спроб обласного начальства відхреститися від своєї причетності до бурштинового бізнесу. Депутати Берташ, Юхименко, Данильчук та інші старанно зображали із себе сліпців, які довгі роки "не бачили" у себе під носом багатомільйонного бізнесу. Якби "революція гідності" не лише повалила Януковича, а й встановила в Україні нормальну владу, суперечки щодо бурштину окремі з нинішніх обласних депутатів вели б у залах судових засідань, відпочиваючи від них у СІЗО. Та оскільки влади у нас поки що немає, доведеться обмежитися викладенням фактів та коментарів щодо війни за бурштин і зібраній з її приводу сесії обласної ради. Отож 9 травня близько 50 озброєних чоловіків на 16 автомобілях прибули у Клесівське лісове господарство, в урочище Гальбін, де нелегально копають бурштин. І нібито заявили, що тепер вони контролюватимуть видобуток бурштину. Місцеві з цим погодитись не захотіли, на їхній заклик із сусідніх сіл збіглося близько двох тисяч таких самих копачів.

Конфлікт загострився, коли один з озброєних приїжджих чоловіків почав стріляти по автомобілю місцевого мешканця.

У результаті чоловік, який перебував у цьому авто, потрапив у лікарню з вогнепальним пораненням, ще двох відвезли туди ж із травмами голови та забоями грудної клітки. Обурені селяни побили "прибульцям" дорогі автомобілі й спалили декілька їхніх вантажівок. Згодом міліція затримала 16 приїжджих. За кілька днів 15 чоловіків правоохоронці відпустили на підписку про невиїзд. В ізоляторі залишили лише одного — 22-річного, якого підозрюють у тому, що саме він підстрелив місцевого мешканця з мисливської рушниці. Однак вже за кілька днів суд відпустив його під заставу у 120 тисяч гривень.

2014-34_p01_01

Стоп-кадр з відеореєстратора, на якому на місці конфлікту видно народного депутата Володимира Продивуса

У вівторок майже усі відпущені із слідчого ізолятора прийшли на допит. У слідчому управлінні зазначили, що всі заплановані з цими особами слідчі дії провели. На уточнення, чи з'явився на допит народний депутат Володимир Продивус, начальник слідчого управління МВС України в Рівненській області Іван Лішневець відповідати не став. Тим часом, стало відомо, що нардеп на допиті не був. Свою відсутність він пояснив просто — мовляв, його ніхто туди не викликав. А ще пан Продивус зазначив, що на місці подій був, але винятково як посередник і нікого відношення до стрілянини не має. В той же час начальник УБОЗ МВС України в Рівненській області Олексій Харкевич запевняє, що незалежно від політичної приналежності та посад кожен винний в нічній стрілянині понесе передбачене законом покарання.

2014-33_p01_01

Відразу ж після цієї події у соціальних мережах, а згодом і публічно — у виступах на сесії обласної ради — лунали заяви і називали прізвища чиновників, нібито причетних до незаконного бурштинового бізнесу. Згадувалось у цьому зв'язку й прізвище колишнього голови ОДА Василя Берташа. Зокрема, говорили про те, що озброєні бійці нібито завчасно приїхали й оселилися на "дачі" Берташа, а потім поїхали на "розборки" в урочище. Василь Берташ категорично відмежовується від описаних подій, каже, що не має там дачі, що з депутатом Продивусом він не спілкується, хоча вони знайомі. Як депутат обласної ради збирається спитати в місцевої влади та правоохоронців, "чому нині таке коїться на території Рівненщини". Один з мешканців Клесова Олександр Васільєв з трибуни обласної ради заявив, що майже половина з депутатського складу має відношення до незаконного видобутку бурштину: — Якщо легалізувати видобуток бурштину, то можна було б за рік покрити весь зовнішній борг нашої країни. Однак це невигідно деяким можновладцям, які самі на тому наживаються. Більше таке не пройде. Ми більше нікому платити не збираємось, кого б ви до нас не привозили. Якщо ще раз приїдуть до нас зі зброєю, у нас же, на поліській землі, і поховаєм їх. У цього оратора була підтримка у залі — декілька десятків копачів приїхали на сесію, щоб, за їхніми словами, своєю присутністю показати депутатам, що платити данину більше нікому не збираються. Депутати звинувачення на свою адресу назвали наклепом та порадили не вішати на них усіх "собак". Мовляв, якщо в когось є якісь звинувачення, нехай викладуть їх у письмовій формі та занесуть в прокуратуру. Після тригодинного обговорення облрада прийняла звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з вимогою прийняти закон, який дозволив би приватний видобуток бурштину.

Олександр Юркевич, директор мисливського господарства "Полісся", яке бурштинокопачі назвали "дачею Берташа", підтвердив факт перебування тут людей у камуфляжі:

— Шостого травня в мисливські угіддя приїхали 20 невідомих людей, вони були в камуфляжному одязі з жовто-синіми пов'язками на рукавах. Представилися "Сотнею афганців". Чоловіки розповіли, що приїхали надавати допомогу на святкуванні 9 Травня у Сарненському районі та в Кузнецовську. Потім приїхали представники СБУ й перевірили в них документи, начебто все було в порядку. Тож ми їх розмістили.
Увечері 8 травня на територію мисливського господарства приїхало з десять автомобілів, прибув також депутат Володимир Продивус. Коли охоронець поцікавився, з якою метою приїхали, чоловіки відповіли, що до друзів. Вони про щось говорили з представниками "Сотні афганців", а потім поїхали. Афганці залишилися.

Михайло Кириллов, голова облради:

— Я так розумію, що в області є групи бандитів, які хочуть поділити сфери впливу на незаконний видобуток бурштину, ще й намагаються "прив'язати" сюди обласних чиновників. Моя позиція чітка: Верховна Рада та Кабінет Міністрів мають якомога швидше узаконити нелегальний видобуток бурштину, щоб подібні інциденти більше не повторювались. Я також звернувся до правоохоронців, щоб вони об'єктивно розслідували цей випадок і притягнули винних до відповідальності. Цю справу я взяв під особистий контроль.

Олександр Данильчук, заступник голови Рівненської обласної ради:

— Ще коли я кілька років тому очолював обласну раду, жодного відношення до незаконного видобутку бурштину не мав, не маю і зараз. Комусь нині дуже вигідно відвести від себе підозри, щоб заплямувати обласну владу. Проте я спокійно ставлюся до подібних заяв, оскільки провини не відчуваю.

Сергій Рибачок, голова Рівненської обласної державної адміністрації:

— Питання потрібно вирішувати у правовому полі. Облдержадміністрація підготує усі документи, які потрібні для прийняття відповідного закону. Зберемо пропозиції і територіальних громад області. Решта залежатиме від народних депутатів. Від незаконного видобутку бурштину в кишенях окремих "покровителів" щороку осідають сотні мільйонів доларів. Саме вони зацікавлені у тому, щоб в області якомога довше не було керівництва міліції. Вони і будуть чинити спротив тому, щоб цей закон було прийнято. Можуть тиснути на мене та на правоохоронців. Однак якщо цього зроблено не буде, подібні інциденти будуть повторюватись і далі.

Влад ІСАЄВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також