Війна за сміття — поки без жертв

1919 0

Ми у соцмережах:

Іван Надєїн: «Чим більше газу ми видобуваємо, тим менша небезпека масштабних пожеж на сміттєзвалищі»

Мало хто знає, що переробка сміття є чи не найбільш прибутковим бізнесом після торгівлі наркотиками. Ті ж, хто не цурається «брудної справи», лише мають з цього чималий зиск. Одна проблема — конкурентів багато. Саме конкуренти, судячи з усього, підпалили у Рівному місцеву сміттярку. Чи то це зробили прибулі із Закарпаття цигани (вони ж — роми), чи то навпаки — місцеві безхатьки, в яких прибульці відбирають заробіток. На бізнес Івана Надєїна, який видобуває із рівненського сміття газ, поки що не зазіхають, але все одно неспокійно — занадто добре те сміття горить!

Сміттєвий полігон, що між Рівним, Бармаками та Великим Житином, у суботу, 14 вересня, загорівся вдруге за три місяці. Зайнялося 150 «квадратів» сміття, які 20 рятувальників, а також працівники КАТП-1728 гасили близько шести годин. На гасіння пожежі у червні, для порівняння, пішло близько десяти годин. Імовірно, загасили б вогонь іще швидше, якби до сміттєвого полігона вже провели обіцяне водопостачання. Проте його поки немає, а на своє виправдання влада зазначає, що принаймні горить тепер менш інтенсивно — все?таки з-під сміття вже віддавна видобувають газ.

Загоряння сміттєзвалища рятувальники та поліція пов’язують лише з підпалами «жителів» сміттярки. А мешкають на рівненському сміттєзвалищі цілі родини з дітьми. Їх начебто на полігон ще минулими роками покликав підприємець, який зацікавлений у дешевому зборі вторинної сировини. КАТП, яке утримує звалище, проти такого «сортування», подейкують, не заперечує, бо теж має вигоду. Втім, офіційно комунальники та влада заявляють, що роми із Закарпаття та безхатьки пробираються на звалище та зводять там «житло» — халабуди з «підручних матеріалів» — самовільно. А прогнати їх не можуть, бо, мовляв, за всіма не встежиш і не оштрафуєш нікого, бо «демократія».

Василь Зелінський, начальник міського відділу поліції Рівного:

— Ми не можемо виділити ресурс поліції для охорони сміттєзвалища, це взагалі безглуздо було б. Не мало б допускати безхатьків на сміттєзвалище підприємство, яке його обслуговує і має охорону. Але, наскільки я бачу, спрацьовує корислива складова: люди на звалищі — «ресурс», який сортує вторинну сировину, з якої можна заробити кошти. Йдеться про металобрухт, папір, скло і т.п. Така ситуація привабила до нашої області мешканців інших областей. Наприклад, ромів із Закарпаття, які, фактично, паразитують на рівненському сміттєзвалищі.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Загоряється тільки через підпал, блискавки ж у суботу не було. Щоб більше не траплялося пожеж на сміттєзвалищі, важливо не допускати на його територію ромів та безпритульних. Будемо вирішувати, як це зробити. Можливо, буде відповідальна людина, яка ходитиме по периметру, ставитимемо охорону з собаками. Але з рівнем дисципліни у країні зараз навряд чи це вдасться зробити. Я не поставлю оточення по периметру сміттєзвалища, а покарання за життя на смітнику нема. Заарештувати цих людей, на жаль, не можна. На цей раз загоряння було невеликим, але не знаю, чи завтра вони знову сміттєзвалище не підпалять. А зробити щось я не маю права — демократія.

Іван Надєїн показує установку з видобування газу на сміттєзвалищі

Іван Надєїн, власник ТОВ «Мастеренерго Інвест», яке видобуває на рівненському сміттєзвалищі метан:

— Чим більше газу ми видобуваємо, тим менша небезпека масштабних пожеж на сміттєзвалищі. І чим більше пожеж на ньому, тим менше газу залишається для видобутку, адже він згорає. Аби на сміттєзвалищі не жили безхатьки, потрібно запустити там сортувальну лінію — тоді їхня робота знівелюється. Проте ми аналізували рівненське сміття. 30% найбільш якісних відходів, які могли б йти на вторинну переробку (пластик, папір), відбираються ще у Рівному. Якщо це не врегулювати, в інвестора не виникатиме бажання запускати лінію на сміттєзвалищі. Інша проблема — низька вартість вивезення відходів. Викидання тонни сміття на полігон коштує лише три євро, а в Європі, до прикладу, — 80-90 євро за тонну.

Поки що ми покрили видобутком метану не весь полігон, плануємо ще добити 10-15 свердловин. Окрім того, свіже сміття лише за певний час зможе потрапити до нас на дегазацію. Якщо подивитися на пожежі, то вони якраз були по краях, де у нас немає свердловин. Там, де газ видобувається, нічому горіти, адже метан через компресорну установку потрапляє на двигун, який виробляє електроенергію і через генератор віддає її у мережу енергоринку. За останній місяць ми виробили, якщо не помиляюся, 220 тис. кВт/год електроенергії.

Рівненський полігон старий — з 60-х років. До кінця невідома морфологія його сміття, точна його кількість. Тут дуже багато будівельного сміття, яке не дає біогазу, тож визначити, скільки тут загалом є газу, досить важко. Ми встановили установку на 700 кВт/год, проте на сьогодні пікове навантаження становило менше 400 кВт/год. Саме тому і хочемо пробити більше свердловин, аби двигун був завантаженішим. Ми розраховуємо, що газу має вистачити на років десять. Проте, може, і на менше. Після повної дегазації полігон стане безпечним, його можна буде закультивувати і зробити придатним для діяльності людини.

Алла САДОВНИК, Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також