Війна зіпсувала якість повітря, яким щодня дихають мільйони українців

654 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Наслідки агресії росіян - це не лише втрачені життя і поруйнована інфраструктура, а ще й забруднене довкілля. Зокрема, повітря.

 Про це йдеться у дослідження ГО «SaveDnipro», яке нещодавно презентували в Укрінформі.

За словами доктора технічних наук, завідувачки кафедри екології Національного транспортного університету Вікторії Хрутьби, наразі українці дихають повітрям із значною часткою шкідливих речовин, які викликають ряд захворювань.
 
«На сьогодні у повітрі є багато різних домішок, величезна кількість цих домішок шкідлива і наражає нас на різні захворювання. Це можуть бути і оксид нітрогену, і бензопірен, і формальдегід, тобто те, чим дихати категорично не можна. Це викликає величезну купу захворювань – ларингіти, тонзиліти, бронхіальну астму, пневмонію», – цитує науковицю видання Всвіті.
 
Були проаналізовані дані систем громадського та комунального моніторингу, дані Гідрометцентру.  Дослідники також аналізували інформацію про ті злочини, про які є публічна інформація - це ракетні, бомбові, артудари по нафтобазах, промислових підприємствах, інфраструктурних об'єктах. Саме дослідження проводилося із грудня 2022 року по серпень 2023 року.
 
- Ми бачимо залежність у часовому проміжку від того, як подія сталася. Забруднюючі речовини від прильоту чи вибуху виділилися в повітря і суттєво, удвічі-втричі підвищили граничні концентрації забруднюючих речовин у місці події.  Через 8-12 годин якість повітря суттєво поліпшилася у точці дослідження - це значить, що відбулося розсіювання, і всі забруднюючі речовини поширилися по регіону та осіли в грунти. Окрім забруднення грунтів і погіршення умов для сільського господарства, ми повинні зважати, що забруднюючі речовини потрапляють у поверхневі та підземні джерела води і потрапляють до місць забору води для пиття, - пояснює Анастасія Скок, екологічна директорка ГО SaveDnipro.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також