Влада заплатить за ремонт третім поверхом. У центрі Рівного на Соборній підприємці беруться за реконструкцію чотирьох старих будинків

5438 0

Ми у соцмережах:

Влада заплатить за ремонт третім поверхом. У центрі Рівного на Соборній підприємці беруться за реконструкцію чотирьох старих будинків

Підприємиця Алла Удовиченко хотіла реконструювати історичний двоповерховий будинок, що на розі вулиць Соборної та Петлюри у Рівному. Однак міська влада вирішила змінити фасади ще й трьох сусідніх будинків.

Нещодавно міський голова зібрав у своєму кабінеті бізнесменів, які є власниками приміщень у цих чотирьох старих будинках, що один за одним стоять на Соборній у центрі міста. Запропоновано, щоб власники нерухомості об'єднали свої фінансові можливості й відремонтували ці двоповерхові будинки. Натомість міська влада обіцяє їм дозвіл на зведення третіх поверхів. Кажуть, підприємці погодились. А днями радник голови Дмитро Котляров представив уже й концепцію їхнього оновленого вигляду.

Розпочати збираються з ремонту двоповерхового будинку, що на розі вулиць Соборної та Петлюри. Фасад цього будинку старий і облущений, натомість всередині відремонтований власниками квадратних метрів. На першому поверсі знаходиться банк, а на другому — туристична фірма, склад косметичної продукції та нотаріус. Є там і кілька житлових квартир.

Фасад цього будинку в 1905 році мав багато оздоблення, — розповідає радник міського голови архітектор Дмитро Котляров. — Однак на фотографії 1942 року його уже майже немає. Споруда втратила еркер у формі башти — його можна відновити. На старих фотографіях видно, що вхід в будинок був не з рогу, як зараз, а збоку — і не заважав пішоходам, які йдуть вздовж вулиці Соборної або повертають з Петлюри. Пропоную це виправити, перенісши вхід на старе місце.

За рахунок надбудови ще одного поверху можна вирішити проблему з дахом — він у дуже поганому стані, протікає. Будинок стане триповерховим — з’явиться нова комерційна площа, яку зможе продати інвестор проекту.

У продовгуватій будівлі, яка йде одразу за ним (його адреса: Соборна, 108/1) знаходяться магазини одягу та взуття. До цієї, як каже архітектор, вставки також пропонують зробити надбудову — щоб ця споруда висотою вирівнялася з попередньою. А на даху пропонують облаштувати зелену зону.

Наступний будинок (за адресою: Соборна, 108) планують не чіпати, а лише відремонтувати його фасад.

А от прибудову, яка має адресу: Соборна, 108-А, Котляров пропонує перетворити на повноцінний будинок. Його можна з’єднати вставкою з сусіднім багатоповерховим центром. Це дозволить зробити прохід у двір будинків, де є кафе — зараз до нього можна зайти лише з вулиці Симона Петлюри. Однак для такої реконструкції власники цієї споруди мусять отримати в міської ради земельну ділянку.

Наша ідея полягає у тому, щоб сформувати квартал із невисокої забудови, — додає Котляров. — Обмежимося трьома поверхами. Будуть два класичних та два стилізованих сучасних фасади. За допомогою гри на контрасті вийде такий собі постмодерністський підхід, якого у Рівному ще немає.

Володимир Хомко, міський голова:

— Коли я побачив проект реконструкції цього історичного будинку, що на розі вулиць Соборної та Петлюри, то у мене виникла ідея змінити весь цей квартал. Адже центр міста має виглядати красиво. Тому я запросив до себе цього підприємця, власника магазину, що поряд, представника ОСББ іншого триповерхового будинку та власника прибудови, що біля «Манхеттена». Усі вони погодилися за власні кошти реконструювати ці будинки. Ідея така, що з міського бюджету на це жодної копійки витрачено не буде. Найбільше проблем із прибудовою — їм треба ще вирішити питання із землею. Однак думаю, що це можна владнати. Так місто отримає гарний квартал, а підприємці матимуть додаткові квадратні метри, які можна реалізувати.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також