Власник популярного ресторану в Рівному не платив податок

12812 0

Ми у соцмережах:

Власник популярного ресторану в Рівному не платив податок

Ресторатора Володимира Ковальця міська влада Рівного звинуватила в тому, що він не платив за користування землею, на якій розташовані ресторан «Кінза» та торговий центр «Млинівський», які йому належать. Йдеться про земельну ділянку площею 48 соток, яка розташована на Ювілейному.

Обласна прокуратура, яка виступала на боці міськради Рівного, змогла довести у суді, що власник цих приміщень не платив за користування міською землею з 2019 по 2022 рік. І через суд вимагала заплатити понад 600 тисяч гривень до міського бюджету, які «зекономив» підприємець.

Натомість відповідач у суді доводив, що не мав злого умислу. За його словами, у 2019 році він звернувся до міськради з проханням продати йому земельну ділянку, на якій розташоване його нерухоме майно. Однак лише у 2022 році міськрада Рівного ухвалила рішення про продаж цієї ділянки товариству «Грін-Буд», засновником якого є Володимир Ковалець. Також відповідач у суді наголошував, що в цей період не мав договору оренди землі з міською радою, бо займався оформленням документів, які необхідні для процедури викупу земельної ділянки.

Суддя Господарського суду Рівненської області Ірина Пашкевич вислухала доводи сторін та ухвалила рішення — стягнути з товариства понад 661 тисячу гривень за користування земельною ділянкою комунальної власності без правовстановлюючих документів на неї.

Мар’ян Года, голова земельної комісії, депутат:

— Власником цього закладу є відома в Рівному людина. Ніяких заперечень щодо продажу земельної ділянки у міських депутатів не було. Але потрібно розуміти, що є процедура, відповідно до якої відбувається продаж. І це займає час.

Михайло Чепіль, начальник відділу юридичного супроводу депутатської діяльності міської ради:

Це податок за землю, який був стягнутий до міського бюджету. Закон говорить, що після набуття права власності на споруди, які знаходяться на земельній ділянці, їхній власник має платити за використання земельної ділянки. Можливо, не всі підприємці знають. Однак вони мають сплачувати податок до того моменту, поки не оформлять права на землю. Тобто коли фізична або юридична особа набуває право власності на майно, то з цього часу в неї виникає обов’язок сплачувати за користування землею. Бувають випадки, коли певний період суб’єкт господарювання не оформляє права на землю. Через це й виникає така заборгованість. Закон говорить, що власник майна має платити певний податок за весь час використання земельної ділянки, навіть якщо у нього не оформлено право власності або користування на землю.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також