Рівняни вмирають від грипу, а не від коронавірусу

15716 0

Ми у соцмережах:

Рівняни вмирають від грипу, а не від коронавірусу

На Рівненщині не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус, який позбавив життя вже 150 китайців. А от хворих на грип в області — уже майже 8 тисяч, і двоє від його ускладнень померли.

Лабораторно підтверджено, що у чотирьох рівнян, які потрапили з початку року в реанімаційні відділення медзакладів області у тяжкому стані, — грип типу А. Один з них, 50-річний чоловік, помер в обласній лікарні — завдані хворобою ураження легень були несумісні з життям.

Станом на 28 січня на грип та ГРВІ в області захворіло 7,8 тисячі жителів, 70% відсотків з них — діти. З початку року було госпіталізовано 259 хворих., 54 школи в області закриті на карантин.

— Упродовж минулого року в області ні разу не було перевищено епідемічний поріг із захворюваності на грип та ГРВІ, — розповідає начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук. — На початку 2020 року бачимо іншу ситуацію: епідпоріг перевищено в Костопільському, Дубенському, Радивилівському, Зарічненському, Острозькому й Корецькому районах та місті Вараш.

Про ситуацію в Рівному розповіла заступниця міського голови Галина Кульчинська:

— Мене запитують, чому в Рівному немає карантину, в той час коли він оголошений в багатьох районах області? Відповідаю: карантин запроваджується після перевищення епідемічного порогу, норми якого чітко встановлені МОЗ України. Згідно з цими нормами карантин оголошується, якщо на 100 000 населення захворіє 808 осіб. Для Рівного епідемічний поріг — понад 2000 хворих. Станом на 24 січня у місті хворих на ГРВІ та грип — 1078. З них 810 — діти: 303 — шкільного віку, 500 — дошкільного. Як бачимо, поки що рівень захворюваності не є критичним. Однак з огляду на ситуацію в світі з поширенням нового коронавірусу 2019-nCoV, маємо бути максимально готовими, щоб запобігти захворюванням.

Тим часом епідеміологи та чиновники закликають рівнян вакцинуватися. Щоправда, вакцина є поки що лише в аптеках «Рівнефармації», вартість її — 205 гривень. До слова, мінімальна вартість лікування від грипу з врахуванням цін найдешевших медикаментів згідно з останніми розрахунками МОЗ — 1000 гривень.

Щодо коронавірусу, то епідеміологи запевняють: боятися його не варто. Керівник Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов пояснив, чому:

— Паніка, яка «розганяється» навколо коронавірусу, немає підстав. Розроблено всі попереджувальні заходи в медичних установах: люди знають, що робити і як робити. Візьму на себе сміливість стверджувати, що ні в Україні, ні в Рівненській області епідемії коронавірусу не буде.

Тим часом, в Рівному на вулиці Грушевського 24 січня помер дворічний хлопчик. Медики «швидкої», які приїхали на виклик, застали дитину вже мертвою, і реанімаційні заходи не допомогли. Зі слів мами, дитині стало погано ввечері напередодні: з’явилися слабкість і блювота. Мама давала синові ліки від харчового отруєння. О п’ятій ранку малюка не стало. Попередня причина смерті — вірус. Підтвердити її чи спростувати має судово-медична експертиза.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також