Волонтерам місії «На щиті» допоможе бюджет

421 0

Ми у соцмережах:

Волонтерам місії «На щиті» допоможе бюджет

Мало не щодня на вулицях Рівного можна зустріти жалобний кортеж з прапорами, який супроводжує автомобіль-рефрижератор — це гуманітарна місія «На щиті» повертає додому тіла полеглих на фронті воїнів. Рівненські волонтери самі оплачують пальне та ремонт транспорту. Але знаходити фінансування вже важче. Тож домовились з чиновниками, щоб ці рейси оплачувати з бюджету. Зокрема, таку субвенцію могла б надавати область.

Для цього об’єднають дві громадські організації: ту, через яку фінансуються міські ДФТГ, та власне водіїв-волонтерів «На щиті» — тепер буде «Рух сприяння добровольчим формуванням Рівненської міської територіальної громади № 1 та евакуації полеглих».

Олена Хотенко, депутатка міської ради:

— У 2022 році існувала дуже велика проблема щодо вивезення наших полеглих бійців. Тоді на Рівненщині не було місії «На щиті». Родичам доводилося довго чекати, шукати шляхи, щоб привезти свого рідного додому для належного поховання. Тоді громадська організація «Інститут податкових реформ» уклала меморандум з Волинським бюро судмедекспертизи — на Волині вже був проєкт «На щиті» і у них була можливість вивозити полеглих. Ми фінансово відшкодовували за кожну евакуацію наших бійців. Потім, у 2023-му, зустрілися заступники голів Рівненської та Волинської ОВА і був укладений відповідний договір. Торік було виділено субвенцію з Рівненщини на Волинь за відшкодування зберігання, перевезення та евакуації загиблих — 961 тисячу гривень. Цей проєкт триває, Волинь збільшила кількість екіпажів спеціально для Рівненської області.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного:

— Ми зустрілися з Олександром Гребенюком і з тими водіями, які на волонтерських засадах, безкоштовно, ніде не будучи оформленими, їздять і привозять загиблих. Я їх попросив надати документи, в якому статусі ці автомобілі. Деякі завезені як гуманітарна допомога. Тож ці водії запропонували: вони створять громадську організацію і транспорт офіційно на неї «поставлять», а ми її пропишемо в нашій програмі й тоді вони зможуть хоча б компенсовувати пальне і ремонт. Бо досі все це робилося тільки за їхні гроші, гроші спонсорів, волонтерів і всіх небайдужих. Якщо ми створимо таку ГО і в програмі буде прописано цей механізм — область зможе надавати субвенцію, щоб забезпечувати ці автомобілі. Таким чином ми візьмемо під своє крило оцю організацію «На щиті», де засновниками є чотири водії.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також