Волонтери допомагають військовикам і маскувальними сітками, і медичними масками

804 0

Ми у соцмережах:

Волонтери допомагають військовикам і маскувальними сітками, і медичними масками

Благодійна організація «Фонд Руєвит» заснована в Рівному у 2014 році з початком подій на Майдані та сході України. Саме з цього часу для військовослужбовців Збройних сил України, добровольчих підрозділів, які протидіють окупантам на Донбасі, передано сотні маскувальних сіток, чимало бронежилетів, шоломів, тонни військового однострою, а ще харчі, прапори, обереги тощо.

З якими проханнями наразі звертаються до волонтерів бійці з передової?
– Упродовж останніх років потреба Збройних сил у продуктах, засобах захисту від ворожих осколків та куль, уніформі зникла. Це все є, – говорить представник благодійної організації «Фонд Руєвит» Ельвіра Павлюк. – Проте маскувальних сіток бракує. Торік наша організація, а це близько двох десятків осіб, передала 70 сіток у район ООС, з початку цього року – 30. Всі вони різні, залежно від потреб конкретного підрозділу. Розмір найменшої 3×5 метрів, найбільшої – 8×15.

Волонтери «Руєвиту» – це декілька бригад. Перша – жінки пенсійного віку по 75–80 років, які приходять працювати в офіс два-три рази на тиждень, щоб плести сітки. Решта, окрім плетіння, займаються плануванням і реалізацією інформаційної діяльності, спрямованої на органи державної влади на місцях, місцевого самоврядування, керівників бізнесу щодо необхідності допомоги військовослужбовцям.

Благодійники також допомагають і госпіталю ветеранів війни в Клевані. Нещодавно передали туди 9 флісових валиків під спину хлопцям.

– Маючи обрізки флісу, смужки використовуємо на сітки, а інші шматки дробимо на менші й використовуємо як наповнювач для подушок. На таких добре спати у спальниках на передовій, – розповідає Ельвіра Павлюк. – Шиємо, набиваємо наповнювачем – подрібненим флісом, а потім відправляємо разом із сітками на Схід України для воїнів ООС. За цей рік відправили вже понад дві сотні. За таким же принципом шиємо валики для госпіталю ветеранів війни.

На часі – пошиття медичних масок
Нещодавно військовики привезли марлю і попросили волонтерів пошити маски. За два дні благодійники пошили для Рівненського зонального відділу ВСП ЗС України 40 штук по 12 шарів марлі в кожній. Сьогоднішній заказ вже від інших підрозділів – сотня масок. Із них 70 пошито, 30 будуть готові на завтра. Військові надають матеріал, а волонтери шиють.

– Я з 2014 року шила балаклави, бафи, прапори синьо-жовті й червоно-чорні. Тільки балаклав на особистому рахунку більше ніж шість сотень штук, – говорить колишній інженер-конструктор, а нині пенсіонерка Ельвіра Павлюк.

До введення карантину в благодійній організації щонеділі збиралися понад десять волонтерів різних вікових груп. Це – вчителі, викладачі, спортсмени, підприємці, держслужбовці та лікарі. Нині благодійники працюють і вдома, і в офісі, але в обмеженому складі.


Віктор Шубец, кореспондент АрміяInform

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також