Вулична торгівля у Рівному: інспектори з порушниками поки лише спілкуються

1796 0

Ми у соцмережах:

Вулична торгівля у Рівному: інспектори з порушниками поки лише спілкуються

Рівненська влада оголосила про початок боротьби зі стихійною торгівлею. Хоч проблема торгівлі поза базарами прийшла з далеких 90-х, проте до цього часу з нею не можуть впоратися. Останніми, хто кілька років тому здійснював такі спроби, були патрульні поліцейські. Однак навіть і вони здалися перед невеликим, проте галасливим натовпом перекупників біля центрального продовольчого ринку Рівного. Коли поліцейські спробували очистити тротуар на вулиці Сагайдачного від незаконної торгівлі, то перекупники перекрили дорогу — ходили по пішохідному переходу, поки їх не залишили в спокої. Тепер торговцями зайнялася муніципальна варта.

Світлана Стасюк, речниця муніципальної варти Рівного:

— Робота з боротьби зі стихійною торгівлею лише розпочинається. Інспектори з відділу контролю за благоустроєм спілкуються з торговцями. Їм роздають папірці з попередженням. Адже неправильно займати територію своїми товарами. По-перше, це суперечить закону. По-друге, заважає пішоходам та водіям нормально пересуватися. Ми розуміємо, що торгують там звичайні люди, до яких не можна одразу застосовувати штрафні санкції. Тому наразі процес перебуває на стадії спілкування та роз’яснення. Очевидно, що пізніше розпочнуться більш радикальні заходи з боротьби зі стихійною торгівлею.

Сергій Васильчук, депутат міської ради:

— Це ганьба для Рівного, що з тротуарів зробили мінібазар. У районі вулиць Сагайдачного та Пересопницької створено ярмарок. Частина людей там торгує за прилавками, а інші — на тротуарі. Як правило, за прилавками — перекупники. Завданням влади міста є закликати людей до порядку. Перекупників перемістити на територію ринку, а прилавки звільнити для бабусь із села. Зрозуміло, чому йде торгівля з тротуару — бо є бажання «спіймати» першими покупця. Але ніхто не знає, де та птиця чи молоко взяте. Людина може купити такий товар із землі, а потім вмерти від ботулізму й ніхто не понесе за це відповідальності. Разом із тим, ті, хто там торгує, залишають гори сміття й створюють дискомфорт мешканцям прилеглих будинків. Взагалі з ними важко боротися, бо штраф за незаконну торгівлю мізерний — від 17 до 85 гривень. Більше того, продукція має конфісковуватися, а у міста немає де її тримати.

Олена Нездюр, депутат міської ради:

— В основному в Рівному торгують з тротуарів приїжджі люди з сіл. Зазвичай у них молочна продукція, бита птиця, овочі, фрукти... Відповідно до санітарних норм, таке узагалі робити неможливо. Я взагалі мовчу про оподаткування такої діяльності. Однак боротьба з несанкціонованою торгівлею завжди має недобрий присмак. Адже ті люди відносяться до незахищених верств населення. На мою думку, щоб побороти явище незаконної торгівлі, мають більше працювати не правоохоронці, а адміністрація ринків — надати цим людям рівноцінні умови для торгівлі на своїй території, причому в доступному для покупців місці.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також