Вулкан — у грудях: як боротися з бронхітом

673 0

Ми у соцмережах:

Вулкан — у грудях: як боротися з бронхітом

Гострий біль у бронхах і нестримний кашель — так здебільшого проявляється бронхіт. Часто бронхіт виникає як ускладнення гострого респіраторного захворювання і грипу. Чому так стається? Запалюючись, бронхи набрякають, виділяють велику кількість слизу, яка порушує циркуляцію повітря до легенів і в зворотному напрямку.

Запалення зазвичай провокують ті ж віруси, що стають причиною грипу та ГРЗ. Хвороба може розвинутись також через вторинну бактеріальну інфекцію (інфекційний бронхіт), його розвитку сприяють також різні подразнюючі речовини — токсичні хімікати, пил, аміак, дим, у тому числі тютюновий.

Бронхіт зазвичай перебігає неважко, якщо вчасно призначити необхідну терапію. Щоправда, у літніх людей, курців і пацієнтів, які мають хронічні захворювання серця та легень, ця недуга може стати серйозною проблемою.

Симптоми бронхіту найчастіше нагадують звичайну застуду. З’являється слабкість, дискомфорт у горлі, кашель — спершу сухий, пізніше — вологий, при цьому відкашлюватися може біле, жовте, зеленкувате мокротиння. У більш складних випадках підвищується температура. Якщо симптоми зберігаються і навіть посилюються, хворому слід зробити рентгенологічне дослідження грудної клітки, аби переконатися, що немає запалення легень. Адже пневмонія — це серйозне ускладнення бронхіту.

Якщо в людини гострий бронхіт, лікар порекомендує постільний режим, пити більше рідини. Зазвичай хворому призначають жарознижувальні та знеболювальні препарати. Якщо під час кашлю виділяється жовта чи зеленувата мокрота, а температура тіла висока і тримається довго, може йтися про гострий бактеріальний бронхіт — у такому разі зарадить лише терапія антибіотиками. Водночас важливо призначити допоміжне лікування: інгаляції, гаряче молоко з содою, медом чи маслом какао. Пам’ятайте: навіть допоміжні лікувальні засоби має призначати фахівець, залежно від стану здоров’я пацієнта.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також