«Я усіх вас вітаю з тим, що ви мене маєте»

2006 0

Ми у соцмережах:

«Я усіх вас вітаю з тим, що ви мене маєте»

Що більше робили минулого четверга в Острозі засновники літературного об’єднання «Бу-Ба-Бу» Юрій Андрухович, Віктор Неборак і Олександр Ірванець — презентували власну антологію чи святкували день народження останнього, сказати важко. Принаймні бажаючих почути і побачити живих класиків українського постмодернізму серед студентів знайшлося чимало.

«Мені справді — п’ятдесят! Я щойно від Президента отримав орден», — жартома проінформував публіку іменинник, приховуючи свій справжній вік (47 років) та «хизуючись» орденом Острозької академії, який йому вручив ректор університету Ігор Пасічник. Тепер Ірванець — почесний член Острозького академічного братства. На початку свого виступу іменинник намагався бути серйозним і розповів, як «зачиналося» «Бу-Ба-Бу»: — Двадцять три роки тому література була, але була зовсім іншою. Певна річ, що ми не казали: «А давайте зробимо революцію в літературі». Ми просто часто збиралися разом, читали свої твори, обговорювали їх. А в грудні 1987 року відбувся перший відкритий вечір. Це був той вечір, після якого на ранок прокидаєшся знаменитим... — ...після якого на ранок прокидаєшся «з бодуна», — виправив його Андрухович, після чого, власне, і почалися і бурлеск, і балаган, і буфонада. Бубабісти по черзі запрошували один одного до виступів, називаючи Андруховича Патріархом «Бу-Ба-Бу», Ірванця — Підскарбієм, а Неборака — Прокуратором. Саме до Прокуратора була прикута чи не найбільша увага присутніх, адже якщо Олександр Ірванець буває в Острозі принаймні двічі на рік, Юрій Андрухович приїхав вдруге, то Віктора Неборака острозька публіка бачила вперше. Проте письменник зумів одразу ж завоювати прихильність залу. «Друзі, я усіх вас вітаю з тим, що ви мене маєте!» — розпочав він свій виступ з цитати власного твору, а остаточно розігрів публіку, ритмічно «проспівавши» власну «Пісеньку про Лялю-Бо». Не обійшлося і без рекламних пауз, під час яких Підскарбій Ірванець закликав придбати книжку «Бу-Ба-Бу: власні твори», котру студенти і без реклами «змели» ще на початку вечора, незважаючи на те, що коштувала вона, за студентськими мірками, недешево — 50 гривень. На завершення свята автори традиційно роздавали автографи, а іменинник Ірванець, обвішаний подарованими бутафорськими яблуками, корчив гримаси в об’єктиви студентських фотоапаратів.

Довідка «РВ» Літературне угруповання «Бу-Ба-Бу» (бурлеск-балаган-буфанада) заснували 1985 року Юрій Андрухович, Олександр Ірванець та Віктор Неборак, який і вигадав назву угруповання. Перший публічний вечір «Бу-Ба-Бу» відбувся наприкінці 1987 у Києві, а перша спільна книга побачила світ 1995 року. Друга збірка «Вибрані твори «Бу-Ба-Бу» (видання проекту «Приватна колекція») вийшла у вересні минулого року у Львові. В оформленні книжки використані фото групи «Бу-Ба-Бу» Анатолія Мізерного, Павла Дроб’яка та Михайла Дашковича. Упорядник, бібліографічні дані та примітки автора проекту Василя Габора. До «Вибраних творів Бу-Ба-Бу» увійшли найкращі зразки прози, поезії та есеїстики Юрія Андруховича, Віктора Неборака та Олександра Ірванця з детальними бібліографічними відомостями про кожного з них.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також