Яблучний Спас: що не можна робити в цей день

152 0

Ми у соцмережах:

Яблучний Спас: що не можна робити в цей день

Преображення Господнє, або Яблучний Спас, цьогоріч відзначають 6 серпня. За традиціями, у цей день святять яблука, фрукти, солодкі плоди з саду. Також у цей день випікають пироги з яблук і діляться ними з рідними. Але, попри різноманіття традицій, є речі, які заборонено робити на Яблучний Спас.

На другий Спас (Яблучний) здавна заведено ходити на богослужіння з яблуками та іншими фруктами й овочами, освячувати їх, а тільки потім їсти. Обов'язково такими ласощами потрібно пригостити родичів, сусідів і жебраків. Також на яблуці можна поворожити - якщо після освячення фрукта загадати бажання і відкусити шматочок, можна зрозуміти, збудеться задумане чи ні - позитивний результат можливий, тільки якщо фрукт солодкий.

Ще одна традиція на Яблучний Спас - робити випічку з яблуками першого врожаю. Це можуть бути будь-які кулінарні шедеври - від пиріжків до тортів, головне, щоб випічка була пісною.

У цей день забороняється сваритися, гніватися чи погано говорити про будь-яку людину. «Уніан» пише, що на Спаса не можна також:
  • прибирати в домі (краще зробити це до свята);
  • працювати на городі;
  • прати, шити, в'язати;
  • вбивати будь-яких комах;
  • влаштовувати гучні гуляння;
  • вживати спиртне.
Яблучний Спас припадає на половину Успенського посту, а це означає, що віряни не можуть дозволити собі порушити обмеження. Дозволяється скуштувати трохи риби.
Прикмети на Яблучний Спас
Другий Спас (Яблучний), як і перший - Медовий, і третій - Горіховий, оповитий безліччю таємниць і прикмет. Ось деякі з них:

яка погода на Спас - така буде і на Покрову;
день сухий - восени дощів виявиться мало;
багато шпаків на деревах - до морозного січня;
жовте листя на деревах віщує швидке настання осені.
За старих часів наші предки, працюючи в полі, були впевнені, що весь урожай зернових необхідно зібрати саме на Яблучний Спас, інакше перший же дощ все знищить.

Якщо Ви

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також