Як кіоски до "криміналу" довели

2850 0

Ми у соцмережах:

Як кіоски до

Боротьба з нелегальними кіосками у Рівному тепер перейшла на тих, хто видавав дозволи на їхнє встановлення. Міліціонери розслідують справу щодо трьох посадовців міського управління містобудування та архітектури — кажуть, вони незаконно дали "зелене світло" на встановлення 94 тимчасових споруд. Завдані державі збитки уже підраховано — 750 415 гривень 9 копійок.

киоск Міський голова Володимир Хомко зізнався, що сам ініціював службове розслідування, за яким міліція відкрила кримінальне провадження. Адже одного разу він несподівано для себе з'ясував, що "кришує" нелегальні кіоски:

Сергій Боліщук
Сергій Боліщук
— Якось до мене прийшли люди і сказали: "Дарма ви дозволили поставити там-то два кіоски". Я був здивований, бо дозволів на їхнє розміщення не давав. А в результаті з'ясувалося, що від мого імені людям незаконно видали 94 дозволи! У підозрюваних міліція уже провела обшуки. Прізвищ не називаю. Втім, уже відомо, що йдеться про головного архітектора міста Сергія Семенця та його заступників Віктора Вівсяника і Сергія Боліщука, який раніше виконував обов'язки начальника управління, а нині перебуває у декретній відпустці. Вони запевняють: звинувачення безпідставні, а міського голову хтось неправильно інформував.
Віктор Вівсяник
Віктор Вівсяник
Віктор Вівсяник, заступник начальника управління містобудування та архітектури: — Коли ми видавали паспорти прив'язки на ці тимчасові споруди, то керувалися постановою Мінрегіонбуду №244 від 21.10.2011. У ній чітко вказано, що підприємець до заяви має просто подати графічні матеріали у довільній формі, де зазначає на схемі бажане місце розташування. Цей перелік документів є вичерпним! Коли хтось хоче поставити у місті кіоск і торгувати у ньому, то йде до нашого управління і просить фахівців розглянути його ідею — а можна в тих умовах на такій-то вулиці ставити кіоск чи ні? Чи не заважатиме він комусь, чи не блокуватиме виїзд автомобілям, чи буде дотримано інші норми? Ми ж самі нічого не видумуємо, все робиться тільки у правовому полі. Законодавство не порушуємо!
Сергій Семенець
Сергій Семенець
Сергій Семенець, начальник управління міс тури: — Усього в місті офіційно діє 187 кіосків. Але ж ці 94 нібито "нелегальних", як нам приписують — пересувні! Ну хіба під ятки для морозива чи діжку квасу треба спеціально виділяти землю? Найцікавіше, що у Рівному є ще близько сотні справді незаконних тимчасових споруд, які взагалі жодних дозволів на своє існування не мають. Чому ж міліція про це мовчить і не візьметься за них? Це все політичні ігри, я думаю. Але ми не хочемо стати їхніми жертвами. Тож будемо відстоювати свою честь та гідність у суді. А тим часом, архітектори загорілися новою ідеєю — замінити старі вагончики та ятки кіосками, які будуть гармонійно виглядати на вулицях. Для цього розроблять кілька їхніх типів різної вартості та для різних продуктів і послуг. Щоб рівняни ще здалеку бачили, де торгують квасом, а де — ремонтують взуття. Сергій Семенець наводить як приклад кіоск "Сніжинка" на майдані Незалежності, де влітку продавали морозиво, а восени — цукерки: — На сьогодні у Рівному бачимо абсолютно різнопланові тимчасові споруди. Кожну з них власник робить по своїх можливостях, хоч з картону. Кіоск на майдані Незалежності з'явився у червні, дозвіл має до 30 грудня — це своєрідний пілотний проект. Побачимо, наскільки він функціональний та чи сподобається рівнянам. Тож дякую тому підприємцю, який за власний кошт розробив на нього проектну документацію. Бо цей "кіосковий Шанхай" у місті всім давно набрид. Олександр Лащук, депутат міської ради: — Потрібно радитися з громадою і розробити схему, де і скільки треба тих кіосків у місті. І нехай місце надається підприємцям в оренду винятково на конкурсній основі, переваги — місцевому виробнику. Щоб торгували тільки до 22-ї години, не продавали алкоголь, підтримували чистоту. Тоді їх легше буде контролювати, місто буде краще виглядати, а корупції стане менше. Ескізи майбутніх кіосків обговорять 15 січня на засіданні містобудівельної ради. А от чи погодяться підприємці вкласти у них гроші — невідомо.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також