Як на Рівненщині збирають чорниці (ВІДЕО)

1360 0

Ми у соцмережах:

Як на Рівненщині збирають чорниці (ВІДЕО)

На Рівненщині розпочався сезон збору чорниць.

У 2023 році на них врожай — ягода вродила рясно, розповіла Суспільному збиральниця -- відома рівненська журналістка Людмила Мошняга. Вона показала, як збирає чорницю у селі Три Копці на території Костопільського лісгоспу, а також поділилась, які труднощі виникають у неї під час цього процесу.

Ягоду жінка збирає для себе та сім'ї. Зазначає, що "не продала б її за жодні гроші".

- Мені здається, що це такий безцінний продукт, що будь-яку ціну за нього не складеш. Цей труд неможливо оцінити, повірте мені. Я захоплюсь жінками, які збирають на продаж. Та вони героїні, термінатори — ці жінки. Їхню роботу треба цінувати. Дуже прошу, не торгуйтеся з ними, — зауважила Людмила Мошняга.

Одна з труднощів під час збирання — велика кількість комарів, але жінка має метод боротьби з ними.

- Для таких комарів, як літають зараз, потрібна екіпіровка, це найголовніше. Щоб ніде не було відкритого місця. Обличчя мащу ватним тампоном з маззю і час від часу собі поновлюю. Рукавички латексні, кросівки, товсті штани, щоб не покусали, куртка з рукавами довгими. Тоді це не страшно,пояснює вона.

Чорниці Людмила Мошняга збирає кілька разів на сезон. Вона ліпить вареники з ними, готує коктейлі, частину ягід заморожує.

- Думаю про хороше, як прийду додому, як чоловік зрадіє, що я стільки принесла чорниць, як ми сядемо з ним удвох, поїмо і потім я наліплю вареників. Запитують, хіба я не можу купити тих чорниць. В принципі можу, але, по-перше, це про подолання себе: ти пішов і сам це зробив. Друге — ти побув на свіжому повітрі, подихав сосною, це дуже здорово. А третя користь, що це натуральні вітаміни. Чорниці — криниця вітамінів: вітамін C, вітаміни B всіх груп практично, вітамін А, для шкіри, для очей, каже жінка.

Що радить дієтологиня
Дієтологиня обласної лікарні Людмила Сінькова підтверджує корисність чорниці та дає поради з її вживання.

- Тут є вітаміни насамперед групи В, багато вітаміну С. Є тут залізо, кальцій, марганець, магній. З'їдати її треба з йогуртом, зі сметаною, навіть з молоком, якщо таке сполучення підходить для людини, з іншими кисломолочними речовинами, з творогом, — пояснила вона.

Та навіть у споживані такої корисної ягоди потрібно мати міру, додає лікарка:

- Згідно з рекомендаціями, ягід та фруктів бажано з'їдати не менше 300 грамів на день. Якщо це ягоди, то краще в асортименті. Споживати чорницю літрами небажано, тому що вона може негативно впливати на обмін речовин. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також