Як у Рівному не опинитися без тепла

393 0

Ми у соцмережах:

Віктор Шакирзян: «Інвестор виявив бажання вкласти свої кошти, а ми зможемо бюджетні спрямувати на інші нагальні потреби»

Ще торік іноземні партнери подарували Рівному три когенераційні установки загальною потужністю 2,5 МВт. Їх планували встановити на міських котельнях, щоб ті могли працювати безперебійно під час відключення струму, а надлишок виробленої ними електроенергії живив критичну інфраструктуру. Однак цього досі не зробили.

Чому так сталося — розбиралися депутати на сесії міськради, яку скликали позачергово саме заради цього єдиного питання.

Чиновники виправдовуються, що обладнання це дуже дороге, а його монтаж також потребує чималої суми — торік це обійшлося б у 30 мільйонів, цьогоріч вже інша сума — майже 50 мільйонів.

Дискутували депутати понад годину. І мова йшла не про те, де взяти ці 50 мільйонів. Бо «Рівнетеплоенерго», яке уже понад 10 років орендує у міста котельні та інше майно, погодилося змонтувати ці три установки за власні кошти. Депутати були стурбовані тим, щоб ці установки в такому разі не стали власністю інвестора. Зрештою дійшли компромісу і придумали «запобіжники», щоб гарантувати, що установки залишаться власністю міста.

Микола Бляшин, депутат міської ради:

— Вдалося досягти такого компромісу: три когенераційні установки будуть змонтовані приватною компанією ТОВ «Рівнетеплоенерго» та додані до складу цілісного майнового комплексу, який ця компанія орендує в міста. При цьому приватна компанія зобов’язана буде щомісяця надавати звіти про стан робіт щодо запуску установок і надалі про вироблену енергію та її розподіл. Це забезпечить прозорість і ефективність використання майна громади.

Віктор Шакирзян, секретар міської ради Рівного:

— Для чого потрібні ці когенераційні установки? Коли буде знеструмлення, вони зможуть самостійно працювати на газу і водночас виробляти електроенергію. Це установки різної потужності: одна на 500 кВт і дві по одному мегавату. Це дасть можливість перш за все зробити так, щоб сама система теплопостачання не замерзла, втримати її в належному стані. Також інвестор хоче за свої гроші поставити ще на семи котельнях когенерацію. Це дасть можливість Рівному мати постійно електроенергію та тепло. Уже багато інших міст так робить.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також