Як нетверезий водій, якого зловила поліція, свого кума підставив

1748 0

Ми у соцмережах:

Як нетверезий водій, якого зловила поліція, свого кума підставив

Під час зупинки автомобіля нетверезий водій надав правоохоронцям особисті дані… кума. У такий спосіб винахідливий чоловік сподівався уникнути адміністративної відповідальності за те, що сів за кермо після вживання алкогольних напоїв.

Ця подія сталася ще у вересні 2021 року. Працівники поліції  в одному з сіл Рівненського району зупинили мотоцикл «Lifan CCR 150», яким керував 29-річний мешканець іншого села цього ж району. У водія були помітні ознаки алкогольного сп’яніння, однак від проходження огляду як на місці, так і в медичному закладі він відмовився.

Правоохоронці склали адмінпротокол та направили для розгляду до  суду. У липні 2022 року суд визнав чоловіка винним у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, оштрафував на 17 000 гривень, а також на рік позбавив його права керування транспортними засобами.

Постанову суду оскаржив захисник водія. Він зазначив, що вина його підзахисного не доведена. А докази у справі є недопустимими, бо матеріали оформлялися пізніше і не на місці події, а у відділенні поліції та ще й за відсутності двох свідків.

Залишаючи постанову місцевого суду без змін, апеляційний суд взяв за основу докази, що містяться в матеріалах справи. Серед них — і відеозапис з нагрудної камери працівника поліції, на якому водій не заперечував факту керування транспортним засобом, а також відмовився від пропозиції поліцейського пройти огляд на визначення стану алкогольного сп’яніння. Більше того, чоловік на запитання правоохоронця про вживання алкоголю відповів ствердно, а це і є об’єктивною причиною його відмови від огляду.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду повідомляє, що суд критично оцінив твердження захисника про те, що матеріали оформлялися без свідків.  У випадку відеофіксації під час зупинки їх участь не обов’язкова. Така норма визначена статтею 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

На місці зупинки воій надав правоохоронцям не власні особисті дані, а назвався прізвищем свого кума. Винахідливість чоловікові не допомогла: він не лише сплатить до державної скарбниці штраф, суд позбавив його права впродовж року керувати транспортними засобами. Через спробу уникнути покарання чоловік, більш за все, втратив ще й довіру кума та дружні з ним стосунки. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також