Фахівці розповіли, як не помилитися при купівлі меду і обрати якісний продукт, а не підробку.
Вчені зазначають, що цей продукт життєдіяльності бджіл за хімічним складом дуже схожий на плазму людської крові й засвоюється організмом на всі 100%.
Влітку мед повинен бути рідким, а восени і взимку - кристалізуватися. Виняток становить акацієвий, який повністю не загусає, а також ріпаковий, що густіє дуже швидко.
Щоб перевірити, чи не розбавили мед водою, потрібно пам'ятати: 1 кг меду міститься в ємності 0,8 л. А ось в літровій банці - меду майже 1,5 кг.
Мед можна перевірити паличкою або ложкою. Якісний мед буде тягнутися ниточкою, а не капати з ложки.
Натуральний мед у рідкому вигляді однорідний і прозорий. А підробка може бути мутнуватою, з осадом на дні або розшаровується. Якщо є піна, мед або недозрілий, або заграв.
Хороший мед завжди злегка дере горло своєю терпкістю. Кислинка буде в незрілому продукті або в зіпсованому.
Якщо розтерти мед пальцями, «правильний» буде легко вбиратися в шкіру, а з добавками скачається в крупинки.
Хороший мед має сильний специфічний аромат. Найчастіше запах квітковий, пилковий. Поганий же пахне тим менше, чим більше в ньому сиропу або інших добавок.
Перевірка вдома
Занурте шматочок хліба на 10-12 хв. у мед. Якщо він розм'як - це підробка, в натуральному меді хліб, навпаки, твердне.
Крапніть мед на аркуш паперу. Розведений продукт утворить рідкі плями або протече, а якісний лежатиме без змін.
Розчиніть 1 ч. л. меду в пів склянки гарячої води. Справжній мед утворить прозорий розчин.
У розчин меду і води можна крапнути йоду - якщо розчин посиніє, в продукт додали крохмаль.