Як слуховий апарат підтримує роботу головного мозку

372 0

Ми у соцмережах:

Як слуховий апарат підтримує роботу головного мозку

Вікове зниження гостроти слуху може істотно ускладнити комунікативні зв'язки та інтеграцію в суспільне життя, що, в свою чергу, загрожує пригніченням когнітивних функцій і розвитком старечої деменції. На щастя, поліпшення слуху - а, отже, і підтримку розумового здоров'я в літньому віці - не є на сьогодні нездійсненним завданням, тому лікарі рекомендують купити слуховий апарат.

Мозок повинен працювати

Яким чином стан слуху визначає здоров'я головного мозку? Сприйняття і інтерпретація звукової інформації вимагають спільної роботи органу слуху і головного мозку. Слухова зона кори головного мозку, розташована в його скроневій частці, фільтрує і інтерпретує звуки, що надходять від слухового аналізатора. Завдяки роботі головного мозку ми можемо:

• Орієнтуватися в просторі.

• Визначати місце розташування джерела звуку.

• Фокусуватися на мовлення співрозмовника.

• Фільтрувати небажані звуки.

При приглухуватості передача звукових сигналів від рецепторів слухового аналізатора порушується, і головний мозок змушений використовувати додаткові ресурси, щоб отримати необхідну звукову інформацію.

Подібна сверхнагрузка сприяє розвитку хронічної втоми і психоемоційної спустошеності, що, в свою чергу, змушує слабочуючих людини уникати спілкування і мінімізувати свою соціальну активність.

Заняття, що підтримують здоров'я головного мозку

Згідно з дослідженням японських вчених, результати якого були опубліковані в березні 2008 року на сторінках журналу Age, рішення математичних задач допомагає літнім людям підтримувати гостроту розуму. Для тих же, хто не любить математику, вчені з Гарвардської медичної школи пропонують наступні види ментальної тренування:

• Читання.

• Карточні ігри.

• Рішення кросвордів.

• Вивчення мов.

• Гра на музичних інструментах.

Порушення слуху потребує лікування

Багато досліджень показують взаємозв'язок між приглухуватістю, соціальною ізоляцією, депресією і цілим рядом соматичних захворювань, включаючи порушення мозкового кровообігу. Порушення слуху веде до пригнічення пам'яті і розумової діяльності.

Вчені заявляють про очевидну кореляції між порушеним слухом і когнітивної (пізнавальної) депривації.

І, як показують дослідження, відсутність адекватних заходів корекції порушеного слуху (включаючи регулярне використання слухового апарату) прискорює зниження когнітивних функцій.

Носіння слухового апарату - це не тільки ефективна корекція приглухуватості, а й дієвий спосіб попередження незворотного зниження когнітивних функцій в літньому віці. Група французьких учених на чолі з Hélène Amieva провели довгострокове дослідження за участю 4000 добровольців, за якими велося спостереження протягом 25 років. До вибірки увійшли особи як з нормальним слухом, так і страждають приглухуватістю. В ході дослідження регулярно проводилося тестування когнітивних здібностей учасників. За підсумками багаторічного спостереження було встановлено, що рівень когнітивних здібностей в осіб, які страждають приглухуватістю, але використовують слуховий апарат і провідних соціально активний спосіб життя, можна порівняти з рівнем когнітивних здібностей осіб з нормальним слухом.

Вчені висловили впевненість, що ефективна корекція слуху покращує психоемоційний стан, допомагає налагодити соціальні зв'язки і мотивує до діяльності, стимулюючої роботу головного мозку.

Слуховий апарат ефективний, коли використовується

Слуховий апарат стимулює роботу головного мозку і підтримує соціальну активність людей похилого віку - це факт, який не підлягає сумніву. Але для цього необхідно одна важлива умова: слуховий апарат повинен регулярно використовуватися, а не проводити більшу частину часу в вимкненому стані в шухляді письмового столу.

Сучасні слухові апарати - стильні і комфортні у використанні цифрові гаджети, легко адаптуються до потреб конкретного.

Той слуховий контраст, який відчуває користувач, який надів слуховий апарат, є додатковим імпульсом до активізації соціальної взаємодії з оточуючими. Відновлення належної звуковий стимуляції головного мозку є важливою умовою підтримки його працездатності, що допомагає сповільнити зниження когнітивних функцій, пов'язане з приглухуватістю і літнім віком.

Ознаки того, що вам потрібно звернутися до сурдолог

Вам варто вжити заходів, якщо ви відчуваєте:

• Зміцнюється відчуття того, що все навколо вас кажуть невиразно.

• Складнощі сприйняття мови співрозмовників в бесідах з участю кількох людей.

• Нарікання з боку членів сім'ї на те, що ви робите звук телевізора занадто гучним.

Не чекайте, поки проблема стане гострою!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також