Як сотка землі з незаконними кіосками в центрі Рівного перетворюється на нерухомість

9038 0

Ми у соцмережах:

Як сотка землі з незаконними кіосками в центрі Рівного перетворюється на нерухомість

Гарячі пиріжки та дешеву каву уже більше десяти років продають в кіосках на площі біля ЦУМу. Хоч ті кіоски самовільно встановлені та псують вигляд центру міста, та міська влада робить вигляд, що їх не помічає. Бо стоять ці кіоски на приватній землі, яка належить дружині начальника обласної судової адміністрації Галині Вдовиченко. Днями стало відомо, що власниця землі замість нелегальних кіосків хоче побудувати магазин. Є вже звернення до міської влади за дозволом на будівництво.

Замовником будівництва буде компанія «Віган В», яка спеціалізується на нерухомості та роздрібній торгівлі товарами широкого асортименту. Саме цій компанії у жовтні 2015 року міська рада Рівного за 79 тисяч гривень продала сотку землі біля ЦУМу. Власниця компанії Галина Вдовиченко уже найняла рівненського архітектора Тараса Шумейка, який має розробити концепцію вигляду майбутнього магазину.

Кілька варіантів своїх доробків архітектор уже представив архітектурно-містобудівній раді, яка діє при управлінні містобудування та архітектури Рівного. Оскільки магазин знаходитиметься на видному місці в самісінькому центрі міста, то його мають оглянути досвідчені архітектори, щоб надати свої рекомендації, який вигляд може мати майбутня будівля.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану міського управління архітектури і містобудування:

Земельна ділянка, на якій планується будівництво, знаходиться біля торця будинку з аркою відомого архітектора Бориса Андреєва. На цьому торці стоять кіоски, а під ними — земельна ділянка, яка колись була передана приватному власнику. Оскільки земельна ділянка призначена для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, то власник землі має намір побудувати магазин замість кіосків. Йдеться про одноповерховий об’єкт. Майбутня забудова має бути невелика та на пішохідну частину не вилазитиме.

Під час розгляду цього питання на архітектурно-містобудівній раді було висловлено низку зауважень. Адже архітектори мають різне бачення того, як потрібно використовувати ту земельну ділянку. Є архітектори, які вважають, що там взагалі не варто нічого будувати. Вони пропонують лише забрати звідти кіоски. Однак проблема в тому, що компанія має там у власності землю. Також на засіданні ради заслужений архітектор України, колишній головний архітектор Рівного Микола Пасічник висловлювався щодо тієї забудови. На його думку, вдала забудова може зробити вигляд фасаду будинку цікавішим, ніж він зараз є.

Рада вирішила продовжити розгляд варіантів вигляду майбутнього об’єкта. Також було зауважено, що потрібне бачення того, як усі об’єкти на цій території будуть комплексно виглядати. Адже поряд з цими кіосками є ще й інші. Більше того, ЦУМ в майбутньому планує побудувати поруч паркінг. Тож спочатку треба проаналізувати всі варіанти і лише після цього ухвалювати рішення.

На мою думку, будівництво там можливе. Адже є вільна земельна ділянка, яка призначена для забудови. Однак це можна буде зробити лише за умови дотримання державних будівельних норм. Можна припустити, що колись там і планували звести будівлю. Адже в будинку на Соборній, 15-А був залишений торець будинку. Якщо глянути на фасад цієї будівлі, то можна побачити, що вона збудована так, що дозволяє робити там добудову. Однак з роками тип забудови там змінився, був побудований ЦУМ. Загалом ця територія зараз має доволі строкатий вигляд через кіоски. Тому потрібне зважене комплексне рішення. Зауважу, що ніхто не буде поспішати з його ухваленням.

Оскільки майбутня споруда має блокуватися з фасадом 4-поверхового будинку на вулиці Соборній, 15, то нове будівництво можливе лише після погодження з мешканцями цього будинку. Однак голова ОСББ не згодний, щоб поряд з’явилась новобудова. Виявилось, що уже кілька років він звертається листами в усі можливі інстанції з проханням знести ті кіоски.

Андрій Співак, голова ОСББ:

Ті кіоски — це наш головний біль. По-перше, вони були встановлені незаконно. Якщо ви відкриєте геопортал управління містобудування та архітектури Рівного, то зможете переконатися, що вони не мають ніяких паспортів прив’язки. Отже, встановлені незаконно. По-друге, власники кіосків вивели електричний кабель до цих кіосків з нашого будинку. Загалом я добре знаю власників тих кіосків. Якось було, що вони висловлювали претензії нашому будинку, бо переживали, що з фасаду будинку впаде штукатурка та подряпає їхні кіоски. Самі Вдовиченки мають нерухомість у нашому будинку. В нас з ними постійні конфлікти. Оскільки вони роблять усе, щоб наше ОСББ не розвивалося, то ми проти будь-яких будівництв.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також