На фабриках і заводах Рівненщини використовують генератори та сонячні панелі

426 0

Ми у соцмережах:

На фабриках і заводах Рівненщини використовують генератори та сонячні панелі

Графіки відключень електроенергії стосуються не тільки населення, а й бізнесу. Як працюють у таких умовах кафе, магазини, невеличкі підприємства — бачимо і чуємо щодня на вулицях, коли вмикають генератори. Але як встигнути на заводі спекти хліб чи завершити процес виробництва молока за той короткий час, поки є електроенергія? Керівництво Рівненщини порадило підприємцям скористатись державними програмами, які передбачають дешеві кредити на придбання додаткової генерації. Але поки до пропозиції дослухалися одиниці — через велику вартість цього обладнання. На більшості заводів і надалі покладаються на генератори та сонячні панелі.

Мар’ян Года, директор пивзаводу «Рівень»:

— Ми використовуємо генератор, який працює на дизельному пальному. Натомість електрична установка працює на газу, ще й виробляє тепло, яке може нагрівати воду. Якщо використовувати електрогенераційну установку, то вартість кіловата електроенергії буде 3,5 гривні. Зараз держава продає для бізнесу кіловат електроенергії разом із доставкою по 8 гривень. Різниця відчутна. Але насправді для встановлення електрогенераційних установок потрібні чималі інвестиції. Наприклад, електрогенераційна установка відомої фірми, яка виготовляє тисячу мегават електроенергії, вартуватиме 620 тисяч євро. Ще 40 тисяч євро потрібно буде заплатити за її сервіс.

Однак це ще не все. Щоб встановити цю установку, потрібен проєкт, який виготовляє «Рівнегаз», що є балансоутримувачем мереж. Адже установка працює на газу. Вартість цього проєкту від 2 мільйонів гривень. Якщо усе обрахувати, то встановлення установки для бізнесу коштуватиме близько мільйона доларів. З іншого боку, треба зважати, що ця установка буде працювати постійно. Тобто постає питання щодо її обслуговуванням, бо уся техніка має здатність виходити з ладу. Ремонт установки теж обійдеться недешево, а щороку його потрібно буде проводити. А якщо ця установка виходить з ладу, то електроенергію потрібно десь брати. Тобто установок має бути дві. Враховуючи усі ці фактори, ми вирішили використовувати дизельний генератор, щоб підтримувати виробництво у моменти відключення електроенергії.

Микола Кучерук, керівник підприємств торгової марки «Родина»:

— Одне з моїх підприємств було визнано як критично важливе, бо там виготовляються продукти для українських захисників. Якщо підприємство має такий статус, то воно отримує електроенергію безперебійно. Однак у мене є кілька виробництв. Наприклад, комбікормове виробництво працює, відповідно до графіка відключення електроенергії. Тож додатково я облаштував свої заводи сонячними панелями, які в день виробляють близько 400 кіловат електроенергії. Через це мої виробництва не лише споживають, але й генерують електроенергію.

Загалом якщо на підприємстві потрібно завершити технологічний процес, а електроенергію вимкнули, то використовуємо дизельний генератор. Знаю, що держава агітує бізнес облаштовувати на своїх виробництвах установки, які генерують електроенергію. Але це дорого. Оскільки ці установки споживають газ, то у бізнесу є побоювання, чи надасть держава газ для виробництва за пільговими умовами. Окрім цього, потрібно враховувати, що ця установка разом з електроенергією генерує й тепло, яке багатьом підприємствам не потрібне.

Анатолій Грисюк, директор компанії «Радивилівмолоко»:

— Молочна продукція не може чекати дві-три години, поки увімкнуть електроенергію. Адже за цей період сировина зіпсується, а це — серйозні збитки. Тож завод в цей час використовує дизельний генератор. Щодо електрогенераційної установки, то вона працює на газу, який зараз дешевший, ніж дизельне пальне. Літр пального зараз продають по 45 гривень, а газ обійдеться по 18 гривень.

Теоретично електрогенераційна установка вигідна. Головне, щоб вистачило газу. Якщо бізнес кинеться купувати ці установки, то газу в країні потрібно буде вдвічі більше. Треба, щоб усе це врахували. Також від електрогенераційних установок є й інше благо для держави. Можна вважати, що це невеличкі електричні станції. Якщо таких станцій буде багато, то росіяни фізично не зможуть завдати серйозної шкоди нашій енергетичній мережі.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також