Як це - відсудити гроші в облавтодору через ожеледицю, знає водійка з Рівненщини

1000 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Вона відсудила 280 тисяч гривень.

Жителька Рівненщини відсудила в облавтодору 280 тисяч гривень моральної та матеріальної шкоди. Про це повідомили у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. Водійка довела, що причиною аварії, в яку втрапила і травмувалась, став неналежний стан дороги через ожеледицю. Рівненський облавтодор програв апеляцію і рішення суду першої інстанції залишилось без змін.

Чому виник цивільний позов

До суду на Рівненський облавтодор та Службу автомобільних доріг жінка подала у вересні 2020-го, щоб стягнути моральну й матеріальну шкоду через аварію. У ДТП вона потрапила 7 грудня 2018 року, прямуючи з Костополя у Рівне.

На дорозі Городище – Рівне – Старокостянтинів у Костопільському районі її авто Honda CR-V через складні погодні умови й ожеледицю розвернуло на зустрічну смугу руху. Там авто зіткнулось з вантажівкою MAN, після чого водійка кросовера травмувалась, – повідомила речниця Рівненського апеляційного суду Олена Кузьменко.

"Позивачка проходила стаціонарне лікування, її автомобіль зазнав механічних ушкоджень. Поліцейські склали на неї протокол за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів. Провадження у справі закрили у зв’язку з відсутністю в її діях події й складу адмінправопорушення. Також встановлено, що вона не порушувала ПДР, оскільки рухалась повільно та уважно стежила за дорожньою обстановкою", – коментує Олена Кузьменко.

У письмових поясненнях водій MANу зазначив, що вини водійки кросовера у ДТП немає з огляду на складні погодні умови, ожеледицю й невиконання дорожніми службами своїх обов`язків. Ті, зауважив, не обробили вчасно порожнє полотно протиожеледними засобами, – йдеться у рішенні суду першої інстанції, доступному у Єдиному реєстрі судових рішень.

Що добивалася у суді

У позові водійка просила Костопільский районний суд стягнути з Служби автодоріг та облавтодору 200 тисяч гривень моральної й 100 тисяч гривень матеріальної шкоди. Той перевірив доводи і підтвердив, що вона витратила 3745 гривень на лікування, 9600 гривень заплатила власнику MAN за розбите авто, а матеріальний збиток власнику Honda склав 180411 гривень. У результаті ДТП позивачка змушена була проводити дефектування власного транспорту на 2201 гривню, витратилась на експертизу.

Як йдеться у рішенні, суд встановив, що патрульні поліцейські, складаючи схему аварії, визнали супутню причину – ожеледицю. Вони склали на місці акт про обстеження цієї ділянки, у якому встановлено, що стан покриття не відповідає ДСТУ. Ожеледиця там утворилася більш ніж за дві години до автопригоди.

Суд задовольнив позов жінки частково – призначив стягнути з облавтодору 200 тисяч гривень матеріальної та 80 тисяч моральної шкоди.

Апеляційна скарга від підрядників

Облавтодор подав апеляцію на рішення першої інстанції.

"З-поміж інших доводів апелянт стверджував, що власником доріг є Служба автодоріг у Рівненській області, а ДП "Рівненський облавтодор" є підрядною організацією і посилається на те, що саме Служба автомобільних доріг як замовник повинна нести відповідальність за завдану шкоду", – коментує речниця Рівненського апеляційного суду.

Олена Кузьменко додала, що відповідач заперечував, що є підстави стягувати моральну шкоду, бо не робив неправомірних дій, що спричинили негативні наслідки. Тож просив скасувати рішення райсуду і відмовити водійці Honda у позові до облавтодору. Втім, Рівненський апеляційний суд скаргу дорожників не задовольнив.

"Залишаючи рішенням місцевого суду без змін, колегія суддів виходила з того, що низкою нормативно-правових актів передбачено компетенції власників автодоріг або уповноважених ними органів, правил ремонту й утримання, користування ними, право учасників дорожнього руху на безпечні умови та на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автодоріг вимогам безпеки руху", – резюмує речниця суду.

Суд встановив також, що облавтодор самостійно має відшкодувати збитки. Колегія суддів вирішила, що визначений у районному суді розмір моральної шкоди відповідає тривалості, характеру й моральних переживань водійки.

Джерело: UA:Рівне.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також