Як у платіжках за газ з’явилися тисячі гривень заборгованості

2038 0

Ми у соцмережах:

Як у платіжках за газ з’явилися тисячі гривень заборгованості

Багатьох отримувачів субсидій у травні застала неприємна звістка від «Рівнегаз Збуту». Підприємство почало повідомляти своїх споживачів про потребу сплатити заборгованість, причому декому одразу 4?5 тис. грн, хоча ще у квітні у них була переплата. Спантеличені рівняни штурмують газові служби з вимогою пояснити, звідки борг, проте стикаються з одним: доведеться платити.

Причиною раптових боргів стала субсидія. Наприкінці опалювального періоду усі надавачі комунальних послуг (а це не лише «Рівнегаз Збут», а й водоканал, РОЕК, ОСББ і т.п.) зробили перерахунки та мають повернути державі так звані невикористані субсидії. До цього року подібного поняття не було. Адже минулих опалювальних періодів, якщо родина економила, то держава їй ще й виплачувала зекономлену субсидію. Багато родин, бачачи у квитанціях переплату, обов’язковий платіж не вносили, а лише доплачували за куби (чи кіловати), які не покривала субсидія. Або ж не платили взагалі місяцями, зважаючи, що надавачі комунальних послуг показували у платіжках переплату.

Цього року кошти за невикористану субсидію повертаються до державного бюджету. Як пояснює директор обласного департаменту соцзахисту Олексій Шамак, торік було внесено зміни до законодавства, яке регулює нарахування субсидій. Відповідно до них, сплата «обов’язкової частки» для домогосподарств стала таки обов’язковою.

Пояснимо на прикладі. Для кожного домогосподарства, залежно від площі житла, кількості людей та їхніх заробітків, розмір субсидії різний, так само як і соціальна норма споживання. Наприклад, за спеціально виведеною формулою передбачили, що родина з двох пенсіонерів має споживати у місяць 200 кубів газу (так звана соціальна норма споживання). Зважаючи на доходи, сплачувати за газ сім’я мала половину суми (за 100 кубів), а решту покривала субсидія. До минулого року якщо родина споживала не 200 кубів, а 150, наприклад, то могла сплачувати не весь обов’язковий платіж (тобто за сто кубів), а лише за фактично спожиту послугу — за 50 кубів, які не покривала субсидія. А якщо використовувала родина у місяць взагалі лише 90 кубів, то і взагалі могла не платити. Проте на цей опалювальний період економити уже мало не господарство, а держава. Тобто якщо родина споживала 150 кубів, то мала би все одно сплачувати обов’язковий платіж за сотню кубів, а за 50 «невикористаних» «Рівнегаз Збут» мав повернути кошти державі.

Перерахунки за «невикористану субсидію» стосуються лише періоду, який був до монетизації субсидій, тобто жовтня-січня. Після того, як українці почали отримувати монетизовані субсидії, поняття «обов’язкового платежу» зникло, адже родині потрібно оплачувати за всі послуги підприємствам повноцінно.

Борги, які виникли після перерахунку в травні, у департаменті соцзахисту радять або протягом двох місяців погасити, або реструктуризувати, аби й надалі отримувати допомогу від держави. Оскільки монетизацію субсидій не скасовують, у подальшому подібних проблем з надавачами комунальних послуг не мало б виникати. Втім, якщо родина не сплачуватиме за комунальні, отримуючи субсидію, чи не повідомить про суттєві зміни у майновому стані, наприклад, про купівлю авто, кошти державі доведеться повернути.

До слова, під час опалювального періоду 119 тис. родин на Рівненщині отримували субсидію. Підприємства, які надають послуги, ще проводять розрахунки з державою за невикористану субсидію. Наразі йдеться про повернення до бюджету 34,5 млн грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також