Як у Рівному шахраї видають себе за священника (ВІДЕО)

2048 0

Ми у соцмережах:

Як у Рівному шахраї видають себе за священника (ВІДЕО)

У Рівному з початку 2023 року правоохоронці зареєстрували понад триста звернень щодо шахрайських дій.

Про це Суспільному повідомив оперуповноважений відділу кримінальної поліції Рівненського РУП Владислав Зелевський. Жодного факту, коли від імені священника просили гроші у соцмережах, поліцейські офіційно не фіксували.

Суспільне розповідало, що у Рівному від імені клірика Свято-Покровського собору ПЦУ Миколи Капітули шахраї просили гроші на допомогу Збройним силам України. У таких випадках поліцейські радять повідомляти про шахрайство.

Клірик Свято-Покровського собору Микола Капітула показав повідомлення, які у соціальних мережах від його імені надсилали невідомі. Вони просили гроші на нібито допомогу для ЗСУ, каже священник. Про це йому розповіла одна з його підписниць у Facebook.

- «Отче Миколаю, чи це дійсно ви просите кошти?» У неї виникла підозра, бо це не стиль мого написання, я не так пишу зовсім пости або якісь дописи. Але є такі люди, що все-таки повелися на це, тому змушений був написати допис, щоб люди не велися на цей підступ. Це дійсно шахраї, які на людському горі заробляють гроші таким чином, — каже Микола Капітула.

З його слів, деякі з парафіян повірили і зробили грошові перекази. Які це були суми, каже — не знає:

- Це використовують авторитет церкви, священнослужителів для наживи. Мене це не те що обурює, мені шкода тих людей, тому що вони не на праведному шляху. Таке призводить лише до пекла. Не дивлячись на ті жертви, на ті втрати, які має Україна, замість того, щоб молитися Богу, щоб бути разом єдиними, допомагати одне одному, то вони обманюють, обдурюють людей для своєї наживи.

Повідомлення про нібито збір пожертв отримала й парафіянка Свято-Покровського собору Ганна Стешенко. Але, каже, його не відкривала.

- Надходило повідомлення у месенджер. Я на усіх сторінках отця Миколи є, тому мені приходило повідомлення, але не відреагувала на нього, не надсилала нікуди коштів. Зрозуміло, що якщо треба, ти спілкуєшся напряму з отцем Миколою,каже парафіянка Свято-Покровського собору Ганна Стешенко.

Протоієрей розповів Суспільному, що раніше намагалися зламати його сторінку, але цього розу зробили копію акаунта. Тому він одразу змінив фото на своїй сторінці у Facebook, а на шахрайський акаунт поскаржився. Звертатися до поліції клірик Свято-Покровського собору не захотів:

- Я все покладаю на волю Божу, бувши священнослужителем, найбільше довіряю Богу. Я не кажу, що не довіряю нашим правоохоронним органам. Вони на своєму місці й займаються своєю справою, але найперше я довіряю Господу Богу і вважаю, що все в його руках і він все так спрямує, і навіть зло може перетворити на добро.

Зі слів оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Рівненського районного управління Владислава Зелевського, якби священнослужитель звернувся до поліції, шахраям могло б загрожувати до п'яти років позбавлення волі.

- Протягом цього часу це перший випадок, коли зламали сторінку у Facebook священника і від його імені просили грошові кошти. Якщо будь-яка людина, не тільки священник, стала жертвою шахраїв, обов'язково потрібно звертатися до представників поліції для того, щоб слідчий правильно кваліфікував статтю: чи це шахрайство, чи це крадіжка грошей. І після цього вже проводиться повне неупереджене розслідування кримінального провадження, — пояснює Владислав Зелевський.

За його інформацією, з початку цього року в Рівному зафіксували 332 звернення громадян, які стали жертвами шахраїв. При зверненнях про допомогу, радить ретельно перевірити, кому надсилаєте кошти:

- Потрібно перевіряти актуальність та правдивість цих зборів через своїх близьких та знайомих перед тим, як перераховувати ту чи іншу суму на картку, яка може бути карткою зловмисника. Можна було б зі священником насамперед зв'язатися і запитати, чи дійсно потребує цієї допомоги, чи актуальна вона йому для того чи іншого збору і, чи дійсно він проводить цей збір.

Клірик Свято-Покровського собору Микола Капітула каже, що його звернення про збори грошей відбуваються максимально публічно:

- Якби це я збирав на щось, я робив би якесь відеозвернення, щоб це було видно, що це я звертаюся від імені, за дорученням, з благословінням. Бо я сам не можу робити нічого, у церкві все робиться з благословіння. Є свої спеціальні реквізити, які подаються, офіційні. У нас є волонтерський центр, усі знають, бо ми оголошуємо постійно і на богослужіннях. Якщо йдуть збори, то це один одному навіть люди передають і знають, що таке відбувається. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також