Як вчитимуть першокласників

1676 0

Ми у соцмережах:

Як вчитимуть першокласників

Цього року в Рівному рекордна кількість перших класів — 116, в яких навчатиметься понад 3 500 учнів. Можливо, навіть доведеться створювати ще один клас — адже нещодавно подано ще 28 заяв. Усі ці діти навчатимуться за програмою «Нова українська школа». Але чи готові до навчання по-новому у школах?

В міському управлінні освіти запевнили, що усі першокласники будуть забезпечені відповідними дидактичними матеріалами та комп’ютерною технікою. А от за нові парти, до яких нові вимоги, у Рівному першокласники поки що сядуть тільки у восьми школах. Бо і грошей з держбюджету надійшло в область недостатньо, і тендерні процедури із закупівлі меблів затягнулись. З таких же причин ще гірша ситуація у районах області. Якщо в Рівному придбати меблі, обладнання та отримати підручники сподіваються хоча б до 15 вересня, то в селах та містечках у значній частині шкіл вчитимуться, як і раніше.

Катерина Сичик, заступниця начальника міського управління освіти:

— Для роботи в перших класах Нової української школи підготовлено 116 учителів, усі вони сертифіковані. На даний час 116 перших класів забезпечено бібліотечками дитячої літератури — закуплено на 100 000 грн. Усі перші класи отримали безкоштовні ігрові набори ЛЄГО «Шість цеглинок». Меблі, на які витрачено 818 тисяч гривень, вже доставлено в НВК № 19 та «Колегіум», ЗОШ № 23, № 8, № 6. Окрім того, придбали меблі і комп’ютерну техніку в гуманітарну гімназію, класичну гімназію «Престиж», спеціалізовану школу «Центр надії». Провели аукціон на придбання меблів на понад 3 млн. 616 тис. грн., на закупівлю комп’ютерної техніки на понад 2 млн. грн., на придбання дидактичного матеріалу на понад 2 млн. грн., придбано інтерактивні дошки на 288 800 грн. За інформацією МОН, на підході — постачання шкіл новими підручниками для перших класів. Можливо, до 1 вересня ми не встигнемо повністю запустити програму Нової української школи в усіх закладах міста. Проте над цим активно працюємо.

Галина Кульчинська, заступниця міського голови Рівного:

— Насправді ключовим моментом у програмі Нової української школи є підготовка вчителя першого класу. Якщо він готовий реалізовувати нові принципи на практиці, працювати з дітьми в новому форматі, то процес піде, навіть якщо діти тимчасово сидітимуть за старими партами.

Можу запевнити рівненських батьків, що дітки підуть з 1 вересня до Нової української школи, — усі вчителі, які їх навчатимуть, пройшли необхідну підготовку. Після 15 вересня, коли класи будуть укомплектовані меблями та обладнанням, а навчання за новою програмою вже розпочнеться, управління освіти проведе так звану тарифікацію — встановлення передбачених міністерством надбавок в розмірі 20-30% від окладу кожному вчителю перших класів НУШ.

Як саме буде організовано навчальний процес в НУШ — розповіла Галина Опанасюк, завідувачка Центру практичної психології і соціальної роботи міського управління освіти:

— Знання оцінюватися не будуть. Акцент — на дружню атмосферу, яка досягатиметься за рахунок ігрової форми навчання. Для учнів будуть передбачені ранкові зустрічі з психологом. Дитина налаштовується на роботу, розказує, який у неї настрій, що хоче сьогодні дізнатись. Школа має асоціюватися лише з позитивом. Експериментальні класи, наприклад, у школі № 18 у Рівному таких класів було два, показали хороші результати наприкінці навчального року.

Вчителі у Новій українській школі помітили цікаву закономірність. Діти хотіли ходити до школи і майже не хворіли. Це означає, що дитина не перебувала у стресі. Дітям не задавали домашніх завдань, а це суттєво спрощувало навчальний процес. Все вони робили в школі, більшість знань здобували граючись. Першокласники вчились працювати у групах, разом створювали різноманітні речі. І вони щиро запевняли, що до школи хочуть ходити.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— Можливо, до 1 вересня ми й не встигнемо закупити меблі для шкіл і не отримаємо підручники для перших класів. Проте успішно запровадили програму Нової української школи в чотирьох освітніх закладах області. Окремі школи вже мають все необхідне, інші тільки оголосили торги для закупівлі. Усі вчителі пройшли підготовку і мають сертифікати. На реалізацію програми ми отримали 58 мільйонів державної субвенції.

Насамперед меблі та обладнання постачатиметься в школи із самостійною бухгалтерією. Закупівля для шкіл, які такої не мають, відбуватимуться повільніше, оскільки процедуру організовує орган, за яким закріплена їхня бухгалтерія. Наприклад, районне управління освіти. І закупівля відбувається одразу для всіх таких шкіл. Де більші суми — там повільніше проходять тендерні процедури.

Я дуже сподіваюся, що першокласники сидітимуть за новими партами до кінця жовтня. Але не виключено, що закупівля затягнеться і до грудня.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також