Як вибрати LED панель

667 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати LED панель

Освітлення дарує не тільки комфорт, але і свободу. У сучасному світі led панель джерела застосовуються для освітлення простору як всередині приміщення, так і зовні: стелі, стіни, сходові отвори, шафи, антресолі, кухонні робочі зони, рослини або акваріумна фауна, ванні кімнати, ніші, дзеркала і навіть світлові композиції на вулиці - у всіх цих місцях тепер легко може стати світло, як вдень.

Свою неймовірну популярність світлодіодні джерела набули із-за безлічі незаперечних переваг:

  • • висока рівномірність і м'якість світіння, що дозволяє очам при їх світлі відчувати себе максимально комфортно (при цьому світловий потік складається тільки з білого світла, без домішок інфрачервоного і ультрафіолетового випромінювання);
  • • велика світловіддача та енергетична ефективність (при цьому, під потоком випромінюваного світла тканини не вигорають і не вицвітають предмети);
  • • вони працюють навіть при екстремальному температурі -40 °С +60 °С (при цьому, самі майже не гріються і миттєво включаються);
  • • у них дуже маленькі габарити по глибині, просто монтуються і легко кріпляться;
  • • довговічні і мають великий термін служби. Працюють навіть при відмові одного або декількох елементів;
  • • не потребують технічного обслуговування;
  • • у них немає токсичних компонентів, що спрощує утилізацію в кінці строку використання.

 

Одним словом, володіють усіма властивостями, щоб легко і швидко витіснити з ужитку інші джерела світла. Особливо така модель є популярною для офісів і будинків.

Серед різних варіантів виконання світлодіодних джерел досить широку нішу зайняли led-панелі які пропонує інтернет-магазин LedFactor. На відміну від окремих ламп вони більш естетичні і простіше встановлюються. На відміну від світлодіодних стрічок немає необхідності у визначенні типу led-діодів, їх щільності, підборі відповідного блоку живлення, не потрібно шукати з'єднувачі (конектори) між мережею і стрічкою. Всі припаяно і з'єднане виробником - залишилося тільки включити в мережу.

Панелі дозволяють прикрасити інтер'єр, одночасно забезпечивши якісне підсвічування, а широкий асортимент дає можливість втілювати сміливі й нестандартні рішення, надаючи інтер'єру неповторну індивідуальність.

Вони абсолютно не заважають при низьких стелях або вузьких проходах, що дозволяє вбудовувати панелі найрізноманітніших форм і обрисів в будь-яке зручне місце. Ось чому практично жоден сучасний ремонт не обходиться без застосування підсвічування даного виду в приміщеннях будь-якого призначення.

Які ж бувають світлодіодні панелі і чим вони відрізняються один від одного?

Яскравість, освітленість, потужність

Більшість оптико-фізичних величин джерел світла, такі, як світловий потік, освітленість, яскравість, сила світла і т. д. (всі вони взаємопов'язані і можуть бути виведені одна з одною) в тій чи іншій мірі тільки в різних аспектах характеризують наскільки світло. Одна з основних характеристик - світловий потік, який дає уявлення про конкретному джерелі світла, показуючи кількість світлової енергії, випромінюваної джерелом. Вимірюється він в люменах.

На кожному штучному джерелі світла завжди вказується його світловий потік, який в свою чергу безпосередньо залежить від споживаної потужності, так і фізичного принципу, покладеного в його основу. Чим сучасніший прилад, тим краще він перетворює електричну енергію в світлову і, відповідно, тим він ефективніше і менше споживає електричної енергії.

Для швидкого та наочного розуміння конкретного світлового потоку виробники стали вказувати цей параметр у порівнянні з класичними або звичайними лампами розжарювання.

Яскравість світлового потоку буде постійно змінюватися у просторі, а освітленість конкретного місця буде залежати від безлічі факторів, таких як відстань до джерела, кут його фокусування, наявність перешкод, їх форма і т. д. і в будь-якому випадку буде менше, ніж у самого джерела. І ось наскільки світло в конкретній точці, показує такий параметр як освітленість, і він вимірюється в люксах.

Для різних форм діяльності людини вимагається різна освітленість. При тривалому невідповідність необхідної освітленості і реальної (як недостатньої, так і зайвої) погіршується зір, сльозяться очі, знижується увага, з'являється різь в очах, розмивається видиме зображення і т. д.

Варто мати на увазі, що в панелях світлодіоди випромінюють для відповідності дизайну приміщення, в яких вони будуть встановлені, покриті прозорим або матовим розсіювачем. Останній зменшує яскравість приблизно на 10%, однак світло виходить більш м'яким і не дратує сітківку очей.

Колірна температура і індекс передачі кольору (CRI, Ra)

Колірна температура вказує, в якому діапазоні довжин хвиль джерело випромінює світло. Цей параметр вимірюється в кельвінах або зворотних мікроградусах (міредах).

Оптимальна колірна температура залежить від місця установки та характеру використання.

Теплий білий світ відчувається як захід сонця і найкраще підходить для зон відпочинку, таких як ресторани, театри, вітальні, спальні.

Нейтральний білий світ відчувається як опівдні і підходить для робочих місць, таких як офіси, кабінети, студії, житлові кімнати, куточки для читання.

Холодний білий можна випробувати при погляді на предмети на тлі чистого блакитного неба і підходить найкраще там, де необхідна висока, але недовга концентрація уваги, тобто в операційних, оглядових кабінетах, на робочих місцях для складання точної механіки або електроніки, рекламних стендах, у ванних кімнатах.

Індекс передачі кольору показує, наскільки однаковий рівень різних колірних компонентів у світлі, тобто якою мірою спектр природний або білий. Чим цей параметр вище (максимум у сонця CRI=100), тим комфортніше для зору. Чим менше, тим гірше видно відтінки і тим більше світ здається неприємним (CRI < 80 в житлових приміщеннях використовувати не рекомендується).

Спектр світла led-діодів відрізняється як від світла лампи розжарювання, так і від сонця. У звичайних світлодіодних панелей CRI близько 80, у дорогих він більше 90.

Живлення

Світлодіодні панелі випускають найчастіше двох типів: ті, що працюють від мережі 220 В і від джерел живлення 12 вольт. Перші зручніше і компактніше, а другі безпечніше і надійніше. Обидва типи панелей для своєї роботи використовують блоки живлення (перетворювачі, стабілізатори, драйвери). Кожна модель комплектується своїм перетворювачем, який зазвичай не сумісний з іншими моделями панелей.

Від рівня виконання та якості драйвера безпосередньо залежить такий важливий для здоров'я очей параметр як пульсація світла (мерехтіння). На око ці дуже швидкі зміни яскравості непомітні, але вони призводять до надмірного стомлення і швидкому зниженню працездатності. Найчастіше коефіцієнт пульсацій вказують лише в панелях середнього і верхнього цінових сегментів, де він зазвичай не більше 5% (у дешевих моделей світильників він може бути до 30%).

Більшість лінійних панелей з живленням від 220 В можна з'єднувати в модульні системи, тобто послідовні гірлянди - це зручно для економії розеток і поліпшення естетичного вигляду навколишнього простору. Для цього світильники обладнуються додатковою гніздом і комплектуються подовжувальним дротом.

Включення панелей здійснюється як традиційним способом за допомогою вимикачів, так і за допомогою сенсорної панелі управління або PIR-датчика, який включає харчування при появі людини.

Термін служби

Сучасні світлодіодні джерела в якісному виконанні здатні пропрацювати без перерв набагато довше - типове значення: 30000 годин (3,5 року) і 50000 годин (5,5 року). На відміну від флуоресцентних джерел, вихід з ладу одного або декількох led-діодів не відіб'ється на роботі всієї панелі. Однак, виробники як імениті, так і не дуже, гарантують лише роботу протягом цього часу, але не можуть зупинити деградацію світлоементів і, відповідно, гарантувати однаковий світловий потік на весь час експлуатації. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також