Як витрачали кошти на «Авангард» — перевіряють ревізори

2205 0

Ми у соцмережах:

Як витрачали кошти на «Авангард» — перевіряють ревізори

Реконструкція стадіону «Авангард» у центрі Рівного триває з початку 2019 року. За цей період вартість робіт зросла з трохи більше 200 млн грн до майже 550 мільйонів. А терміни виконання робіт — з кінця травня 2021 року до… невизначеного часу. Міський голова обіцяв, що на стадіоні уже до Дня Незалежності «Верес» зіграє у футбол, проте будівельники кажуть, що раніше кінця цього року очікувати на будь-яке відкриття хоча б частини відремонтованого стадіону не варто.

Реконструкція «Авангарду» затягнулася з декількох причин. По-перше, нагадаємо, проєктно-кошторисну документацію змінювали. По-друге, трибуну над Устею, яку планували спочатку зберегти, таки довелося розібрати і будувати заново. По-третє, на фінансування стадіону бракувало коштів. Та й вартість з кожним роком зростає. Суми, які виділяли з міського бюджету, покрити всі витрати не могли. Лише цього року на стадіон обіцяють виділити 100 млн грн з державного бюджету, ще 50 млн додасть міський. Також, імовірно, «Авангард» включать до фінансування за рахунок ДФРР у наступному році.

— Перший пусковий комплекс мав би коштувати 310-315 млн, — розповів Суспільному директор фірми «Фіалка», яка реконструює «Авангард», Юрій Фалко. — 29 квітня міськрада виділила 50 млн з міського бюджету. Це дало поштовх, щоб державний бюджет виділив під програму «Велике будівництво» 100 мільйонів. Станом на зараз виконано робіт та заактовано на 133,5 млн, з яких нам оплачено 126 млн.

До вересня використання коштів, витрачених на «Авангард», перевірятиме Держаудитслужба. За словами начальника Управління Західного офісу Держаудитслужби у Рівненській області Анатолія Карп’юка, наразі триває масштабний аудит використання бюджетних коштів в області, тож подібні перевірки стосуються багатьох об’єктів будівництва. Аудит проводять представники центрального офісу, проте із залученням місцевих експертів. Оскільки перевірка детальна, результати щодо стадіону будуть не раніше початку осені.

Попри перевірку, робота на стадіоні не зупиняється. За запевненням Юрія Фалка, за останні півроку жодного робочого дня на будівництві не було простою:

— Були певні технологічні зупинки, зупинки у святкові дні, але простою в ході виконання робіт не було. При тому, що тривають аудити, немає гарантій, чи буде фінансування, чи ні.

Наразі будівельники на стадіоні працюють за кількома напрямами одночасно. Детальніше розповів керівник проєкту реконструкції «Авангарду» Андрій Конашко:

Одночасно виконуємо роботи на східній, західній трибуні та на футбольному полі. На східній трибуні виконано основні роботи по бетонному каркасу, вимурувано стіни, перетинки, у чорновому вигляді виконано внутрішні оздоблювальні роботи, тобто дещо поштукатурили стартовою шпаклівкою, дещо пошпаклювали. Робимо стяжки на підлозі, на поверхах зроблено внутрішні розводки водопостачання та опалення, а також вентиляція. У процесі виконання — електрична частина, з’єднання поверхів між собою та прокладання магістралі.

Зовні ми змонтували 95% плит сидінь і виконуються деякі роботи щодо оздоблення фасадів. Навісні фасади будемо встановлювати пізніше. Почали встановлення також вікон на 2-3 та частково на першому поверхах.

На західній трибуні повністю демонтовано старі споруди. На лівій та правій частині залито нові фундаменти, вимурувано стіни. Зараз облаштовуємо моноліт ділянок, поясів, балок, щоб зробити перекриття, і далі вже будемо робити так звані косорівні, на які будуть влаштовуватися плити сидінь. У центральній частині закінчили влаштування паль, тому що тих, що були, недостатньо. Бурова установка, яка влаштовує палю, зараз перебуває на стадіоні. І ми у процесі закінчення влаштування паль під освітлювальні щогли.

На футбольному полі зроблено всі мережі: дренаж, система підігріву, система автополиву, засипано все піском. Наразі ми робимо так званий конверт: робимо ухил, по якому буде далі влаштовуватися новий газон. Десь у понеділок-вівторок має бути поставка текстилю під гібрид поля: текстильний килим, який потім буде засипатися піском і засіватися травою. Поле буде таке, як у Львові.

Ми надавали у Федерацію легкої атлетики сертифікати на це поле. Вони посилали його на міжнародну федерацію і дали відповідь, що такі поля використовують у світі, і вони не бачать причин заборонити його облаштування. Вони приймуть його для проведення змагань. Єдине, що ми передбачаємо 400 квадратів, які можна буде замінити, якщо під час змагань буде пошкоджено газон.

Коли зробимо поле і закінчимо певні роботи на західній та східній трибунах, щоб зникла потреба заганяти у внутрішню частину чаші великогабаритну вантажну техніку, буде влаштована основа і гума для бігових доріжок. Їх буде, як і планували першочергово, вісім.

Основні роботи вдасться виконати до кінця року. Але щоб була можливість проведення змагань, потрібно буде ще певні внутрішні процеси завершити. Але ще багато залежить і від фінансування. Східна трибуна буде вміщувати близько 5000 глядачів, західна — 2000.

Щодо південної та північної трибун, то зараз йдеться про їхній демонтаж восени. Можливо, покладемо асфальт і там будуть тимчасово додаткові паркомісця. Вони будуть обгороджені високим парканом, обтягнутим різними банерами, рекламою. З часом, коли будуть кошти, ці трибуни добудуємо. Здача в експлуатацію східної та західної трибун добудові не заважатиме.

Олеся Антоненко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також