Нещодавно міський голова порадив рівнянам зробити запас питної води на кілька днів, мовляв, хоч зараз у Рівному й спокійно, та хтозна чого чекати від ворога. Багато хто так і зробив — купивши в магазинах бутильовану або ж просто набравши воду з-під крана. Де ж її зберігати, щоб не зіпсувалася?
Вода, яку планується зберігати деякий час, не повинна бути хлорованою або мати у своєму складі будь-які інші домішки. Але в більшості будинків користуються водою з-під крана. Тому її слід набрати в незакриту тару з емалі та залишити на ніч. Цього часу достатньо для того, щоб хлор вивітрився. Тільки після цього ємність із водою можна накрити й відправити на зберігання.
Після кип’ятіння воду також зберігають в емальованому посуді в накритому вигляді. Після фільтрації воду переливають на зберігання в ємність зі скла, вжити її бажано протягом 2 діб.
Скляна ємність вважається найоптимальнішим варіантом для зберігання води на тривалий час. Керамічна або глиняна ємність, бочечки або каністри з металу також годяться для тривалого зберігання води. Головне, щоб така тара мала з внутрішнього боку емальоване або інше нейтральне покриття, яке не виділяє при взаємодії з водою шкідливих речовин.
До пластикових пляшок необхідно ставитися обережно — неякісний пластик виділяє небезпечні для здоров’я елементи.
Купуючи воду в пластикових пляшках, слід брати до уваги дату розливу, адже чим «свіжіша» вода, тим довше вона зможе бути в придатному стані. Виробники питної води вказують різний термін зберігання для своєї продукції: три місяці, півроку, рік. Але чи справді вода з пляшки буде безпечною через кілька місяців і чи збереже свої корисні властивості?
Самостійно ми можемо перевірити тільки органолептичні показники води: колір, запах, смак, наявність осаду. Але не склад. Навіть якщо вона прозора, без запаху та осаду — це не свідчить про її безпечність.
Рекомендації Міністерства охорони здоров’я
на випадок припинення централізованого водопостачання:
♦ використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їхній наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування;
♦ зберігати питну воду у закритих ємностях, при цьому обов’язково позначити бирками зі словами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» — як правило, роблять 2-3-добовий запас;
♦ кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.
♦ воду з відкритих водойм потрібно використовувати тільки для технічних цілей.
Тим часом, уточнює Роман Сафонов, головний санітарний лікар області, потрібно знати, що в Рівному є декілька водозабірних майданчиків, тож якщо будуть проблеми на одному з них, то є резерв. Якщо ж раптом не буде централізованого водопостачання, то передбачено доставку питної води у спеціальних цистернах.