Що робити, щоб не падати духом?

1151 0

Ми у соцмережах:

Що робити, щоб не падати духом?

Від початку війни ми пройшли стадію шоку, після цього — ейфорію від перемог ЗСУ, яка підсилювалась адреналіном. Наступний період — зниження загального фону настрою від фізичної втоми, виснаження та психологічного навантаження. Це нормально. Треба це розуміти і знати, як рухатись далі.Отже, що робити, щоб відновити сили, енергію, не падати духом? Поради NV.ua — від психолога Ольги Емішянц, яка зараз у Києві й планує допомагати тим, на чому знається найкраще, — психологічною підтримкою.

Отже, як триматись після двох тижнів війни, як допомогти самому собі?

1. Знизити інформаційні потоки вдвічі. Читайте ще раз — ВДВІЧІ. Довіряйте лише офіційним джерелам. Спробуйте один день і побачите різницю.

2. Зателефонуйте близьким і поділіться гарною новиною. Чимось хорошим, життєвим, гарним, планами на майбутнє. Щось класне завжди є. Переговори проводьте не більше двох хвилин. Попросіть їх теж розказати вам щось хороше. Таким чином, ви відчуватимете підтримку й побачите, що в цій складній ситуації є справжнє теперішнє, яке надихає.

3. Допоможіть іншим. Це дає відчуття внутрішньої сили. Комусь зараз гірше, і вони потребують вашої допомоги. Якщо волонтерством вам зараз займатись важко — це може бути одна старенька бабуся біля магазину, хтось, хто потребує допомоги. Маленькі речі, які додадуть сил іншим і особливо — вам самим. Ви можете. Ви допомогли. Ви для когось змінили день.

4. Пограйтеся з дітьми. Діти вміють переключатися на приємне. Війна чи не війна — щось маленьке приємне обов’язково дозволяйте. Вони малюють — тож і ви малюйте. Вони читають книжки — і ви читайте. Вони граються у ляльки — і ви грайтеся.

5. Створюйте щоденник життя. У ньому ви запишете все, що вам дав цей день. Свої почуття, свої думки. Ви знайдете свої власні рецепти спокою й станете провідником сили для інших. Писати дуже допомагає, структурує і заспокоює.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також