Як здійснювати платежі в інтернеті

392 0

Ми у соцмережах:

Як здійснювати платежі в інтернеті

Раніше не було можливості платити через інтернет. Не було кредитних карток, терміналів оплати, онлайн гаманців. З часом продавці поняли, що набагато легше розмістити свої товари на сайті і дати можливість покупцям замовляти їх на дом. Незрозуміло було лише, як буде проходити оплата.

Через 30 років існування Мережі ситуація змінилася дуже сильно. Купувати щось через Інтернет - в порядку речей. Платити онлайн - теж. Якими способами платити безпечніше? Заплатити онлайн банківською картою можливо на сайт https://www.ipay.ua/ua/bills/internet легко і швидко.

Види інтернет-платежів

Існує безліч способів оплати через Інтернет. Розглянемо кожен з них.

Оплата банківською картою

Один з найпопулярніших і швидких варіантів. Картою оплачують сьогодні близько 70% покупок та оплат послуг в Інтернеті. Хоча б одна банківська карта є майже у кожного. Сучасні інтернет сервіси і магазини дають можливість оплатити товар як мінімум за допомогою двох найпопулярніших платіжних систем - Visa і MasterCard. Робити це досить просто. Вводиш номер карти, її код CVV2 / CVC2 (три цифри на зворотній стороні картки), натискаєш кнопку "готово" - гроші надійшли на рахунок продавця. Це зручний спосіб, якщо пам'ятати про правила безпеки. Про них ми ще поговоримо.

Оплата електронними грошима

У Україні банківські карти з'явилися в побуті набагато пізніше, ніж в інших країнах. І тому для онлайн-платежів були придумані електронні гроші. Напевно ти чув про них - WebMoney, Яндекс.Деньги, Paypal, RBK Money. Спочатку люди повинні обміняти звичайні гроші на електронні. Раніше навіть були спеціальні обмінні пункти, де проводився такий обмін. Після цього ними можна розплачуватися через Інтернет. Електронні гроші просто перекладалися з твого рахунку на рахунок продавця так само, як і у випадку з банківською картою, - моментально. Незручність в тому, що кожного разу потрібно було платити додатково за сам переказ коштів. Додай до цього те, що потрібно було встановити у себе на комп'ютері спеціальне програмне забезпечення, зареєструватися в системі, поповнити свій «електронний гаманець» так званої «електронної готівкою».

Оплата через термінали

Найвідоміші термінали - iBox, EasyPay, ПриватБанка та інщі. Напевно ти бачив платіжні термінали в людних місцях - в торгових центрах або на зупинках. Вони виглядають як банкомати, але на відміну від банкоматів не видають гроші, а тільки приймають їх. Платити через них зручно: на екранному меню вибираєш послугу, яку хочеш оплатити, вказуєш необхідні реквізити (наприклад, номер особового рахунку або номер телефону). Далі вносиш готівку, послідовно вставляючи купюру за купюрою в купюроприймач, - ось і все. Термінал має видати чек про оплату. Правда, при оплаті через термінал з тебе візьмуть комісію. Але в такому випадку потрібно йти до терміналу.

Як не попастися на вудку шахраїв

Коли стикаєшся з крадіжкою грошей через Інтернет, шкодуєш, що не знав елементарних способів убезпечити себе. Тим більше, шахраї не дрімають і придумують все нові способи викрасти гроші: зламують сторінки, крадуть ПІН-коди та особисті дані.

Як захистити себе

Перша порада

Ніколи і нікому не повідомляй свої особисті дані та ПІН-код карти. Навіть якщо тобі подзвонить людина і випаде співробітником банку, або прийде sms з проханням написати пін-код, передзвонити за номером або надіслати фото карти. Викрадачі грошей не знають твоїх особистих даних. Уявляєш, який подарунок ти їм зробиш, виклавши всю інформацію про себе. До речі, інтернет-магазини не вимагають ПІН-код карти. Зберігати таку інформацію краще подалі від самої банківської карти.

Друга порада

Уважно вивчи сайт на якому збираєшся проводить оплату. Деякі «умільці» спеціально створюють сайти, щоб красти чужі гроші, копіюючи відомі інтернет сервіси та магазини. Пошукай інформацію про сервіс чи магазин, почитай відгуки про нього в мережі.

Третя порада

Рекомендується платити за покупки тільки зі свого комп'ютера. На чужому комп'ютері можуть стояти спеціальні програми, що зчитують інформацію. Викрасти твої дані для професіонала не складе труднощів. Якщо ти все-таки зробив покупку через чужий комп'ютер, то після цього вийди з усіх можливих програм і видали всі свої дані.

Четверта порада

Вірус - ще один спосіб викрасти гроші. Установи на свій комп'ютер або планшетник антивірусне програмне забезпечення з послугою регулярного оновлюй його. Якщо крадіжка все-таки трапилася, терміново звернися в банк або в платіжну систему. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також