Який телевізор треба викинути?

2868 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Вранці 1 вересня може виявитися, що ваш телевізор не показує жодного з каналів. А все тому, що саме в цей день замість аналогового телебачення запрацює цифрове, а ви до цього не готові.

Щоб цей день не застав телеглядачів зненацька, ми вирішили уточнити деякі деталі цього процесу у Дмитра Тарасюка, представника Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення в Рівненській області. 

— Не вперше встановлюється дата переходу на цифрове ТБ, але уже кілька разів переносилася. Чи не буде так і цього разу?

— Аналогове телебачення, яке використовує для передачі даних електричний сигнал, технічно застаріло. Більшість розвинутих країн відмовилась від аналогового телебачення ще понад 10 років тому. І сталося це тому, що радіочастотний ресурс обмежений, не має можливості для розвитку. Замість одного каналу, на якому транслюється аналогове телебачення, можна розмістити вісім каналів цифрового.

Головні переваги «цифри» — вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів. У Національній раді обіцяють мінімум 32 безкоштовних канали у цифровій якості. Тож 1 вересня відбудеться остаточний перехід з аналогового на цифрове телебачення.

— У кого з 1 вересня телевізор не працюватиме?

— Сигналу не буде у власників старих лампових телевізорів, також матимуть проблеми глядачі, які ловлять телевізійний сигнал на кімнатну або виносну антену. Але цього переходу не відчують глядачі кабельного та супутникового телебачення — вони вже давно дивляться «цифру». А всім іншим необхідно буде придбати тюнер Т2 та антену до нього.

Аби підключити цифрове телебачення, потрібно встановити тюнер Т2, з’єднати його з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться стартове меню із налаштуванням каналів. Найпростіший шлях — автопошук.

— Тюнери до телевізорів ще кілька років тому, коли вперше заговорили про перехід на «цифру», видавали безкоштовно для малозабеспечених… Чи можливо, що ця державна програма буде відновлена?

— Ця програма не діє. Тож підключати цифрове телебачення доведеться за власний кошт. Тюнер коштує (разом з антеною дециметрового діапазону та кабелем) приблизно 600 гривень. Найдешевий тюнер Т2 коштує 300–350 гривень.

Сучасні телевізори оснащено вбудованим тюнером, тож їхнім власникам не варто ні про що турбуватись. Аби перевірити, чи ваш телевізор підтримує цифровий стандарт, подивіться інструкцію.

— А чи буде по всій області стійкий цифровий сигнал?

— На Рівненщині — мережа веж, які на 75?% покривають область сигналом. З Антополя йде сигнал на Рівне, на півночі працюють вежі у Вараші та Дубровиці. Як тільки добудують вежу у с.Копань Демидівського району, площа покриття цифрового сигналу збільшиться до 90–95?%. З цієї вежі сигнал піде на територію Демидівського, Млинівського, Радивилівського, Дубенського району та частини Волинської області.

Записала
Вікторія КРАСУЦЬКА.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також