Якщо зараз не врятувати економіку, то завтра не буде кому рятувати людей

785 0

Ми у соцмережах:

Якщо зараз не врятувати економіку, то завтра не буде кому рятувати людей

Депутати Рівненської міської ради на минулій сесії навіть у чергу до мікрофона вишикувалися, щоб озвучити свої пропозиції щодо внесення змін до запроваджених обмежувальних заходів через небезпеку поширення коронавірусу. Одні ратували, наприклад, за те, щоб міська комісія з питань ТЕБ і НС дозволила працювати рівненським супермаркетам, які торгують будівельними матеріалами. Інші наполягали на суворому покаранні тих, хто наживається на людях, безпідставно підвищуючи ціни на продукти першої необхідності. Натомість співвласник Рівненської фабрики нетканих матеріалів Богдан Гапяк зауважив, що міським обранцям варто зосередити увагу не на тому, що і кому дозволити чи заборонити, а на реальній підтримці місцевого виробника.

Богдан Гапяк— Зрозумійте мене правильно, — каже Богдан Гапяк, — я не проти введення карантинних заходів. Можливо, вони мають бути ще жорсткішими, бо це наразі — єдиний найефективніший спосіб звести до мінімуму ймовірність поширення небезпечної інфекції. Так, я обома руками за те, щоб допомогти медикам, правоохоронцям, рятівникам і працівникам інших сфер, які стоять на передовій у боротьбі з коронавірусом. Але мене не менше тривожить питання життєдіяльності вітчизняної економіки. Бо коли зупиниться виробничий сектор (а до цього все йде), ми просто не матимемо чим допомогти тим, хто потребує нашої підтримки. Не кажу вже про тих, хто, втративши через кризу роботу, залишиться фактично без засобів для існування.

Тим часом «нетканка», строго дотримуючись усіх карантинних вимог і рекомендацій, ні на день не зупиняла свою діяльність. Більше того, в асортименті продукції підприємства є матеріали, котрі використовуються для виробництва повітряочисних фільтрів для металургійної, хімічної промисловості, борошномельних комбінатів тощо. Ці матеріали можуть слугувати і для виготовлення індивідуальних засобів захисту, тож природно, що під час епідемії вони користуються підвищеним попитом в Україні. Нещодавно на фабриці почали шити маски, забезпечуючи ними не тільки власних працівників, а й постачаючи цей дефіцитний нині товар на ринок Рівного.

Разом з тим, Богдан Гапяк спільно з директором Рівненського пивзаводу Маріяном Годою висунули ідею створити в Рівному, як це вже зроблено в деяких інших містах України, об’єднання ділових людей, щоб гуртом розробляти пропозиції та впроваджувати антикризові заходи.

Не подумайте, що ми хочемо перейняти на себе якісь функції міської влади, — каже Богдан Гапяк. — Влада робить усе можливе, щоб підтримати місцевих підприємців — скасувала на період карантину орендну плату за комунальні приміщення, плату за оренду землі під рекламними щитами тощо. Але саме звільнення від сплати деяких податків без завантаження виробничого сектора роботою не вирішує глобальної проблеми. Бо зупинка підприємств перетвориться на справжню катастрофу — люди втратять робочі місця, місцеві бюджети — джерела наповнення, зупиниться фінансове забезпечення лікарень, шкіл, дитсадків і т.д.

Маріян ГодаНа переконання депутата Рівненської міської ради Маріяна Годи, нинішня непроста ситуація змушує шукати нові варіанти, а їх мають запропонувати владі люди, на яких практично тримається економіка міста:

— Наприклад, тимчасово змінити пріоритети видаткової частини міського бюджету, не витрачати гроші на другорядні справи, без яких нині цілком можна обійтися. Зокрема, скажімо, призупинити ремонт тих вулиць, які не перебувають у критичному стані.

Як на мене, варто було б здійснювати систематичний аналіз надходжень до бюджету, бо те, що ми планували на рік наперед, буде суттєво відрізнятися від того, що матимемо вже через два-три місяці. Це все для того, щоб економно і раціонально використовувати кошти з міської скарбниці. Крім того, сівши за круглий стіл, представники влади та бізнесу могли б обговорити питання: як за рахунок міського бюджету допомогти підприємствам переорієнтувати своє виробництво на виготовлення необхідних товарів і техніки, які нині за валюту купуємо за кордоном.

Відтак міські депутати Богдан Гапяк і Маріян Года просять усіх, кому небайдуже майбутнє Рівного, надсилати свої пропозиції, в тому числі й щодо створення антикризового об’єднання, на їхні сторінки у Фейсбуці (Рівненська фабрика нетканих матеріалів і Мар’ян Года).

За публікацією «7 Днів».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також