З двокімнатної квартири — в особняк на 300 «квадратів»

11074 0

Ми у соцмережах:

З двокімнатної квартири — в особняк на 300 «квадратів»

Невдовзі в елітному особняку на вул. Відрадній у Рівному оселиться родина вчителів Сергія та Світлани Косинців зі своїми дітьми. Це буде новий дитячий будинок сімейного типу, в якому до кінця року житимуть до десяти сиріт. Це вперше в Рівному таку нерухомість для дитячого будинку купили за бюджетні кошти. Понад 4,3 мільйона гривень використали з державної субвенції й ще близько мільйона виділили з міської скарбниці. Подейкують, ще місяць тому цей особняк продавався за 250 тис. у.о. — саме таку суму бачили рівняни на сайті оголошень.

У місті жартують, що цікаво було би побачити не стільки ту родину, яка там житиме, але й ту, в якої купили цю нерухомість площею 300 «квадратів». Адже окрім житлових кімнат, попередні власники облаштували там більярдну та спортзал. А на території ще є альтанка та басейн, ландшафтний дизайн з озерцем. Утримання такого будинку потребує чималих коштів, і подбати про оплату комунальних послуг нові мешканці мають самі — ймовірно, завдяки субсидії. Але місто може допомогти з капремонтом в разі потреби.

Сергій Косинець, батько-вихователь:

— У нас четверо прийомних дітей, якраз оформляємо документи на п’яту дитину. Маємо троє власних — дві доньки уже вийшли заміж, тож є й онуки. Наймолодша донька живе з нами. Прийомною сім’єю стали дев’ять років тому — у 2013-му. Був момент, коли ми вирішили, що не мислимо своє майбутнє без подібних дітей — після відвідин дитячого будинку… Досі жили у двокімнатній квартирі. Від нового будинку враження хороші, але ж хоч будинок за площею й великий, але є лише чотири кімнати. Щось придумаємо. Добиратися є чим — маємо автомобіль.

Андрій Міщеня, керівник міської служби у справах дітей:

— Ми знаємо цю родину багато років. Досі вони були прийомною сім’єю, а у січні 2021-го подали заявку, що бажають стати дитячим будинком сімейного типу — тобто виховувати від 5 до 10 дітей-сиріт. Відповідно до постанови Кабміну, в такому разі потрібно надавати житлове приміщення: багатокімнатну квартиру або будинок. Придбано житловий будинок на вул. Відрадній, 9. Загальна вартість — приблизно 5 мільйонів гривень.

За весь час у Рівному існувало чотири дитячих будинки сімейного типу, потім у більшості діти повиростали, і вони перейшли в статус прийомних сімей. Зарічнюкам і Новосадам будинки купувала християнська місія. Курченки і Заморські купували самі. Сьогодні залишився функціонувати тільки один ДБСТ — пана Зарічнюка. У Косинців буде другий. Можливо, за прикладом подружжя Косинців ще хтось захоче створити дитячий будинок сімейного типу.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Будинок обирала спеціальна комісія. Мали на вибір три різних варіанти, але зупинилися на цьому. Був в іншому мікрорайоні подібний будинок, але там проблема з поділом земельної ділянки. Фактично вже домовилися про придбання, та коли взялися за документи — виявилося, що земельна ділянка не цілісна, а розбита на дві. Тому зупинилися саме на цьому варіанті.

У службі у справах дітей є норми, яке приміщення може бути придбано: розмір, санітарні умови, інше. Дане приміщення буде використано суто під дитячий будинок сімейного типу. Як свідчить досвід, дитячі будинки сімейного типу працюють по 15-20 років. Там постійно іде процес виховання: одні діти дорослішають, створюють свої сім’ї, на їхнє місце в родину вихователів приходять нові. Це ідеальні умови роботи з дітками. Те приміщення, в якому стояв більярдний стіл, наприклад, зручне для облаштування ігрової зони для дітей. Дитячі будинки сімейного типу, які вже існують у Рівному, займають не меншу площу.

До слова, нещодавно у Рівному також з’явилися дві перші патронатні сім’ї — подружжя Грищуків та Кокілів. На відміну від прийомних сімей, ці родини тимчасово забиратимуть до себе дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Наприклад, коли дитина губиться на вулиці чи її батьки потрапили в біду або неблагополучні. Патронатна сім’я на цей час бере дитину до себе, щоб вона не потрапила до притулку.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також