За десять місяців — тисячі врятованих життів

1018 0

Ми у соцмережах:

Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи «Рейтинг»,  та Сергій Рибачок, керівник групи консультантів субпроекту Світового банку

Третій рік на Рівненщині реалізовують субпроект Світового банку щодо покращення лікування хвороб системи кровообігу. Рівненська область вже отримала десятки мільйонів доларів на медичне обладнання та реконструкції амбулаторій. Попереду — не менше коштів на реалізацію усіх задумів. А відповідно до них, у 2020 році в області не лише функціонуватимуть три серцево-судинних центри, а й усі лікарні та більшість амбулаторій матимуть обладнання для своєчасної діагностики інфарктів та інсультів, які, за даними статистики, найчастіше стають причиною смертей на Рівненщині.

Минулого четверга у Рівному відбулася медична конференція, організована групою консультантів субпроекту Світового банку, на якій обговорювали і стан реалізації проекту на Рівненщині, і виклики, з якими наразі доводиться стикатися лікарям. Окрім того, було презентовано результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг» щодо ставлення мешканців області до медичної галузі, медреформи та власного здоров’я.

Опитування рівнян продемонструвало, що, порівняно з минулим роком, мешканців області, які не задоволені якістю медичних послуг, побільшало. Але як наголосив заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів, погіршення результатів пояснюється тим, що загалом мешканці держави не задоволені ситуацією у країні. Пан Мисів зазначив, що медикам потрібно звернути увагу на інший показник: більшість рівнян впевнені, що медична галузь у найближчі 5-10 років покращиться, а тому потрібно продовжувати реалізацію медичної реформи. Окрім того, рівняни помітили і позитивно оцінили і ремонти у медзакладах, і появу нового обладнання.

Останньому, зокрема, допомагає субпроект Світового банку. Так, у лютому цього року при обласній лікарні за кошти Банку було відкрито обласний серцево-судинний центр та закуплено для нього обладнання і витратні матеріали, зокрема, дорогі стенти, які допомагають уникнути інсультів та інфарктів. За десять місяців центр провів півтори тисячі операційних втручань, врятувавши життя багатьом людям. А наразі група консультантів субпроекту Світового банку уже на етапі підписання усіх потрібних документів для будівництва такого ж центру в Сарнах. Відкриття його, за планами, відбудеться влітку 2019 року. Такий центр рятуватиме життя мешканців північних районів. Тоді як обласний центр і центр при Рівненській міській лікарні обслуговуватимуть решту області.

Окрім цього, за кошти Світового банку на Рівненщині закупили для всіх лікарень у районах спеціально обладнані для порятунку хворих із серцево-судинними проблемами автомобілі, ремонтують амбулаторії та закуповують обладнання і для районних лікарень, і для сільських медзакладів.

— Із 58 контрактів, які передбачає субпроект, ми уже реалізовуємо 39, — зазначив керівник групи консультантів субпроекту Світового банку Сергій Рибачок. — Насамперед розпочали реконструкцію, будівництво та ремонт 19 амбулаторій у Рокитнівському, Володимирецькому, Корецькому та Гощанському районах. На всі інші райони оголошено процедури закупівлі, а йдеться про 70 амбулаторій. За зимовий період ми плануємо оцінити тендерні пропозиції, підписати контракти і з початком теплого сезону розпочати будівельні роботи.

За словами п. Рибачка, основну частину медобладнання, передбаченого субпроектом, для області вже закупили. Протягом року районні лікарні отримали спеціалізовані кардіоваскулярні сканери, аналізатори кардіомаркерів. У 2019-му ці медзаклади ще отримають холтери, обладнання для проведення кардіограм та системи для тредміл-тестів.

Обладнання такого рівня у районах раніше не було. Воно суттєво покращить рівень діагностики серцево-судинних захворювань, — зазначив Сергій Рибачок. — Після того, як комплекти запрацюють, до обласного центру потрібно буде звертатися лише у крайніх випадках. Тобто всі діагностичні процедури можна буде провести у районній лікарні. Окрім того, ми вже практично завершили навчання медичного персоналу, провівши 54 тренінги, у першу чергу, для лікарів бригад екстреної меддопомоги, сімейних лікарів, кардіологів, терапевтів і лікарів приймальних відділень. Загалом навчання щодо покращення лікування хвороб системи кровообігу пройшли понад 1200 медиків. Також триває впровадження в області єдиного електронного реєстру пацієнтів, які перебувають у групі ризику через серцево-судинні захворювання. Реєстр об’єднає усі 16 районів: амбулаторії, районні лікарні та обласну. Таких проектів в Україні досі не було.

Поміж іншого, за кошти Світового банку Рівненщині придбають більше п’яти тисяч одиниць обладнання для 220 амбулаторій. За умовами проекту, все обладнання, закуплене у рамках субпроекту, має використовуватися винятково безкоштовно. Пан Рибачок попросив громадськість повідомляти, якщо у лікарнях чи амбулаторіях будуть зловживати і за обстеження на цьому обладнанні вимагатимуть плату. Витратні матеріали, додав п. Рибачок, мають купувати за кошти місцевих бюджетів.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також