За головку капусти на рівненському ринку не штрафують — бо не гуманно

1150 0

Ми у соцмережах:

За головку капусти на рівненському ринку не штрафують — бо не гуманно

Лише 12 протоколів з початку року склали патрульні поліцейські на тих, хто займається стихійною торгівлею на ринку в Рівному. Міський суд розглядає справи за цими протоколами і здебільшого… звільняє винуватців від відповідальності.

Наприклад, у Рівненському міському суді розглядали справу пенсіонера, який продавав молоко на вулиці. Чоловік торгував у непризначеному для цього місці на вулиці Сагайдачного. Як зазначається в документах, повідомлення про правопорушення надійшло від поліції. Проте враховуючи, що чоловік не вчинив нічого, що становило би «суспільну небезпеку», його звільнили від покарання. До слова, сам винуватець навіть не з’явився на суд.  Подібні рішення винесли ще щодо кількох рівнян, які торгували з тротуару, наприклад, на стихійному ринку на вулиці Князя Романа. Такі правопорушення вважалися як «малозначимі». Відіграло роль і те, що підсудні раніше не притягувалися до відповідальності.

Оксана Юрченко, речниця патрульної поліції:

— Патрульна поліція реагує на повідомлення з лінії 102, і якщо такі надходять, то приїздить до вказаного місця. А на постійній основі працює громадське об’єднання СОМ. Стихійна торгівля підпадає під статтю 160 КУпАП (Торгівля з рук у невстановлених місцях) і тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Переважно ми обмежуємося профілактичними бесідами і з розумінням ставимося до продавців і покупців, адмінматеріали складаємо лише в окремих випадках. Порушники реагують негативно, але про це краще запитати у них самих. Проблема, на нашу думку, не в патрульній поліції чи кількості екіпажів. Потрібен комплексний підхід міської влади і уповноважених органів, щоб вольовим рішенням впорядкувати торгівлю в центрі міста або взагалі забрати її звідти.

Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі:

— Це не вперше суд звільняє від відповідальності за стихійну торгівлю. Протоколи чомусь складають саме на дідусів і бабусь, а не на перекупників, приміром. Буде муніципальна варта в місті, то наведе порядок. Справа не в тому, що на ринку бракує місця чи що в людей немає грошей, щоб за нього заплатити. Є місця, які коштують 5-10 гривень. Справа в менталітеті. Бабуся думає, що якщо стане при дорозі, то швидше в неї куплять. І в іншому її не переконати.

Петро Денисюк, суддя Рівненського міського суду:

— Найчастіше в таких випадках суд справді керується принципом гуманності. Проте і буква закону на нашому боці. Адже людина торгує тим качаном капусти чи пляшкою молока неспроста, а щоб не вмерти з голоду. І продає не крадене, а своє, домашнє, вирощене власними руками.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також