За голову і трьох депутатів! Вибори на Рівненщині

1396 0

Ми у соцмережах:

фото:4 влада

Вибори 25 жовтня не будуть простими. І ми не про боротьбу між кандидатами чи партіями, а про сам механізм голосування та, що важливо, підрахунок голосів. Кожен виборець на Рівненщині, прийшовши у неділю на дільницю, отримає одразу чотири бюлетені і обиратиме голову своєї громади та депутатів трьох рівнів. Щоб не помилитися та бути певним, що ваш голос зарахують, варто дотримуватися кількох простих порад.

У масці і з власною ручкою

Перш за все, корективи у ці вибори внесе карантин. На виборчі дільниці можна буде зайти лише у масці, також варто взяти з собою ручку, аби зменшити ймовірність заразитися вірусом. Радять на ці вибори не брати з собою дітей та дотримуватися на дільниці дистанції. Люди, які перебувають на самоізоляції, можуть проголосувати вдома. Для цього потрібно до 20:00 23 жовтня подати на свою дільницю заяву із відповідною довідкою про хворобу. А ось ті, хто прийде на дільницю з підвищеною температурою, мали би проголосувати в ізольованій кабінці та скористатися окремою скринькою.

Кожному — по 4 різнокольорових бюлетені

У різних регіонах та населених пунктах кількість бюлетенів, які отримає виборець, різнитиметься. На Рівненщині, втім, усі виборці одержать чотири бюлетені. Голосуватимуть жителі області за голову ОТГ (міської, селищної чи сільської), за депутатів своєї громади, а також за депутатів районної та обласної рад. Рівне, яке раніше не голосувало за обранців до райради, цього року уже також обиратиме представників ради об’єднаного Рівненського району, в який увійшли ще Гощанський, Корецький, Острозький, Здолбунівський, Костопільський та Березнівський райони.

Бюлетені будуть мати різні кольори: зі списком кандидатів на посаду голів – рожевий, з кандидатами у депутати до міської ради – жовтий, депутатів сільської та селищної – кремовий, районної ради – зелений, обласної – блакитний. 

Де ставити галочку

Найпростіше голосувати буде за міських, селищних та сільських голів – виборцю достатньо у спеціальній клітинці навпроти прізвища кандидата, якого вони підтримують, поставити галочку, хрестик чи т.п. Подібні бюлетені будуть у громадах, де менше 10 тисяч виборців, для вибору депутатів сільської чи селищної ради. Там теж будуть вписані прізвища кандидатів, тож навпроти того, за кого хочете проголосувати, потрібно лише поставити позначку.

А ось з виборами до сільських, селищних чи міських рад, де більше 10 тисяч виборців, а також до районних та обласних рад ситуація складніша. Вибори там відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими списками. Тобто це означає, що у бюлетенях не буде кандидатів-самовисуванців – лише партії та їхні списки, серед яких виборець має обрати того кандидата, якого підтримує.

Візьмемо за приклад бюлетень до Рівненської обласної ради – блакитного кольору. Як і у попередньому скликанні, обласних депутатів буде 64. За новою системою область поділили на шість виборчих округів, у кожному з них партії виставляють різних кандидатів та різну їхню кількість – від 5 до 12. Загалом у бюлетені буде 12 партій, які балотуються до обласної ради, під кожною буде дрібнішим шрифтом вказано прізвище кандидата, який очолює список. А уже навпроти назви партії буде список кандидатів від неї у вашому окрузі. Між партією та кандидатами будуть дві клітинки. Виборцю, аби проголосувати правильно, потрібно поставити позначку у лівій клітинці навпроти партії, яку підтримує, а у правій прописати номер кандидата від цієї партії, за якого хоче проголосувати. Номер потрібно вписати за трафаретом і саме такий, як зазначено напроти кандидата. Якщо це №5, то написати цифру 5, а не 05, до прикладу. Хоча, як зазначають в громадській мережі «ОПОРА», яка стежить за дотриманням законодавства під час виборів, якщо цифра буде написана не за трафаретом, а прописом, або якщо буде поставлений 0 перед номером, такий бюлетень виборча комісія мала б все одно зарахувати. Втім, для того, аби ваш голос був стовідсотково врахований, краще писати так, як буде зазначено у зразку.

Що важливо: голосувати потрібно за кандидата від партії, навпроти якої ви поставили галочку. Якщо ви проголосуєте за одну партію, а за кандидата від іншої, ваш голос врахують лише за партію. Якщо ви не підтримаєте жодного кандидата, лише партію – ваш голос також врахують лише за партію.

Не можна у бюлетені голосувати більш як за одну партію або лише за кандидата, не поставивши галочку за жодну партію, – такий бюлетень вважатиметься недійсним.

Якщо ви зіпсували бюлетень, проголосувавши випадково не так, як хотіли, ви можете звернутися до виборчої комісії, написати заяву та отримати новий бюлетень. Зіпсований бюлетень член комісії має погасити.

Також варто пам’ятати, що не можна фотографувати розгорнутий бюлетень, аби на фото було видно ваше волевиявлення – за це передбачена кримінальна відповідальність як за «порушення таємниці голосування». Покарання, відповідно до Кримінального кодексу, — 5100-8500 грн, або обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі до двох. Якщо хочете зробити селфі на дільниці, краще це робити не у кабінці, аби не запідозрили, що ви фотографуєте бюлетень, а, наприклад, біля скриньки, уже згорнувши бюлетень, щоб не було видно, за кого ви проголосували.

Як будуть рахувати

Результати виборів офіційно мають оприлюднити до 6 листопада, хоча уже наступного дня після виборів, скоріше за все, буде відома частина результатів. З підрахунками голосів за голів ОТГ та депутатів до малих громад проблем не буде – виграє той, хто набере найбільшу кількість голосів. Виняток лише Рівне, де понад 75 тисяч виборців. Якщо жоден з кандидатів на міського голову не набере більше 50% голосів, то у листопаді відбудеться другий тур виборів, в який вийдуть два кандидати, котрі отримають найбільше голосів у першому турі.

А ось підрахунок голосів за пропорційною системою з відкритими списками буде значно складнішим. Якщо партія подолає 5-відсотковий бар’єр, то, перш за все, депутатами стануть кандидат, який очолював її список. Опісля депутатами мають шанс стати ті, хто у своєму окрузі набере 25 або більше відсотків від виборчої квоти. За ними уже пройдуть ті кандидати, яких партія у своїх територіальних виборчих списках поставила першими.

Про виборчу квоту. Вона залежить від кількості голосів, які отримають партії, що подолають 5% бар’єр, та самої кількості цих партій. Так, у 2015 році виборча квота до Рівненської облради становила 5390 голосів, 25% з яких – це 1348 голосів. Тобто щоб пройти до ради, кандидату у своєму окрузі у 2015 році треба було би набрати не менше 1348 голосів. У 2015 році половина обранців облради набрала більше, аніж вказана цифра, голосів. Проте тоді виборча система була іншою, перш за все, кандидати змагалися в окрузі з представниками інших політсил, а не між собою.

З детальною інформацією про партії та списки кандидатів, які балотуються, можна ознайомитися на сайті ЦВК. Дільниці 25 жовтня, як завжди, відкриються о восьмій ранку та працюватимуть до 20:00.

Додамо, цієї неділі, окрім виборів, за ініціативою Володимира Зеленського проведуть опитування українців. Виборцям поставлять п’ять запитань: «Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах? Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей? Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300? Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих? Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності».

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також