За що газовики можуть вимкнути газ і за чий рахунок встановлюють лічильники

4316 0

Ми у соцмережах:

За що газовики можуть вимкнути газ і за чий рахунок встановлюють лічильники

Нещодавно Оксана Кривенко, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розповіла, чому облгаз може припинити надання послуги, якщо немає договору на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Чи може «Рівнегаз» вимкнути газ у будинках, якщо обслуговуюча організація не уклала такий договір, розповідає технічний директор ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа:

— Одна з умов надання послуг газопостачання — це його безпека, й за безпечну експлуатацію трубопроводів на своїх об’єктах відповідає балансоутримувач. Необхідно проходити регулярне технічне обслуговування, технічний огляд, за це відповідають власники — або ОСББ, або самі мешканці, власники квартир.

Нині в тарифах газорозподільних систем не передбачено коштів на ці заходи. Їх проводять коштом власників мереж. Отже, або це ОСББ, яке має укласти договір, або якщо його немає, то власники самі мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Якщо на багатоквартирному житловому будинку встановлено загальнобудинковий лічильник, то внутрішньобудинкова газова мережа починається від першого стику після лічильника.

Чи правильно вчиняють газовики, вимикаючи газ, якщо немає договору на обслуговування, Олександр Ганжа пояснює так: підлягає від’єднанню від систем газопостачання обладнання житлових і громадських будинків, якщо власник, балансоутримувач чи орендар не забезпечив технічне обслуговування. З початку цього року на Рівненщині за порушення правил безпеки вимкнено близько 250 споживачів.

На Рівненщині є лише одна уповноважена організація, яка може обслуговувати внутрішню газову мережу, — це «Рівнегаз». Є низка організацій, які мають дозвіл на ремонт газового обладнання, на його обслуговування, але не системи в цілому. За тарифами «Рівнегазу», якщо в квартирі є одна газова плита, обслуговування мереж коштуватиме 140-170 грн, якщо помешкання з газовими плитами та з колонками, обслуговування обійдеться у 310-340 грн. І якщо в квартирі чи будинку розміщений котел і плитка, то це близько 500 грн на рік за обслуговування внутрішньобудинкової системи.

Нині підприємство пише листи головам ОСББ, щоб уклали договори. Із 2500 багатоквартирних житлових будинків у Рівненській області договори мають лише 11 власників, це, зокрема, новозбудовані багатоквартирні житлові будинки. Усі інші голови ОСББ поки що ігнорують пропозицію «Рівнегазу». Олександр Ганжа наголошує, що згідно з правилами безпеки та Кодексом газорозподільних систем, відповідальність за технічний стан, безпечну експлуатацію й організацію належного обслуговування лежить саме на власниках незалежно від їхньої форми власності: чи це є наймач, чи власник, чи ОСББ, чи голова ЖКП. Він також зауважує, що це ігнорування може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій. А за наслідки будуть відповідати саме вони.

Олександр Ганжа— Багато хто зі споживачів вважає, що газовики «жирують», це далеко не так, — пояснює Олександр Ганжа. — Хочу зауважити, що з ціни газу для населення 8,55 грн нашому підприємству потрапляє лише 87 копійок. За них ми маємо утримувати в належному стані ті мережі, які перебувають на балансі підприємства, тобто підземні газопроводи, газорозподільчі пункти, катодні станції, маємо виїжджати на аварійні виклики. Нинішній тариф для «Рівнегазу» є збитковим. Збитки підприємства становлять 140 мільйонів гривень. Середня зарплата у нас — 6000 грн, тож маємо 130 вакансій. Найбільше бракує слюсарів з обслуговування підземних газопроводів, слюсарів з обслуговування газообладнання, техніки тощо.

Квартирні лічильники — за свої гроші

За час дії Інвестиційної програми «Рівнегаз» встановив власним коштом близько 30?000 індивідуальних газових лічильників та 186 загальнобудинкових.

— Наприклад, якщо у стоквартирному житловому будинку стоїть 20 лічильників індивідуальних, а 80 обраховується за загальнобудинковим, то процедура така: знімають показник із загального, віднімають показники цих 20 квартир, які мають власні, й на 80 квартир розподіляють спожитий газ за кількістю зареєстрованих мешканців, — пояснює Олександр Ганжа.

Зараз підприємство не оплачує встановлення індивідуальних лічильників, оскільки Кабмін не розробив процедуру компенсації облгазам за ці лічильники. Тож якщо хтось хоче встановлювати, має це робити власним коштом. Тоді платитиме лише за той газ, який спожив. Для цього необхідно звернутися в Центр обслуговування клієнтів у місті Рівному (вул. Грушевського, 77-А) і написати заяву на встановлення індивідуального лічильника. Вартість встановлення — близько 3300 гривень. Великого напливу охочих зараз немає, усі звернення обслуговують швидко.

Віктор Проскурня.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також