За що Потоцький застрелив собаку в Рівному?

3262 0

Ми у соцмережах:

За що Потоцький застрелив собаку в Рівному?

Чорний позашляховик зупинився на вулиці Грунтовій у Тинному, передмісті Рівного. Із машини вийшов водій, дістав із салону рушницю і клацнув затвором. За мить він вистрелив у собаку, що гуляв по газону. Постріл був неточним — собака ще дві години залишався живим. На цій вулиці практично не буває людей — з одного боку поле, з іншого — декілька приватних будинків. Але знайшлись добрі люди, які ідентифікували вбивцю собаки — ним виявився рівнянин Святослав Потоцький. Слідчим, що ведуть кримінальне провадження у цій справі, Потоцький пояснив, що вбитий ним собака покусав його дитину. Тож вбивство собаки було з його боку актом самозахисту.

Цей випадок ще раз висвітлив проблему, яку міська влада Рівного вже багато років не може або не хоче вирішити — містом бігають численні зграї безпритульних собак, що становлять небезпеку для людей. І собак цих стає щораз більше. Навряд чи варто покладатися на те, що рівняни самі вирішать цю проблему — або так, як Потоцький, або іншим, менш жорстоким способом.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— До мене звернулась мама дитини і надала відео та фото моменту, коли собаки нападають та кусають її дитину в одному з мікрорайонів міста. Реакція батька була миттєвою, хоча і не зовсім виправданою. Але маємо знати і зворотну сторону медалі, так би мовити.

Тамара Сиротинська, керівниця стерилізаційного центру при КАТП-1728:

— Ситуація з безпритульними собаками у Рівному кричуща, і якщо нічого не робити — місто скоро просто «захлинеться» від зграй. Ви би бачили, скільки ми знаходимо на вулицях викинутих господарями псів, в ошийниках і навіть з повідками! Зокрема, нині у нас на перетримці є покинутий курцхаар — недешева порода.

Від собак відмовлялися й раніше, але нині це уже просто масове явище. Можливо, через війну господарі не можуть їх прогодувати або хтось виїхав в іншу країну і не схотів брати з собою — бо ж потрібно орієнтовно 4 тисячі гривень, щоб вивезти собаку за кордон… Причому, тепер недобросовісні власники не позбуваються цуценят, а просто вивозять ще вагітну суку напризволяще. От як тільки приїжджає дизель з Сарн, так містом знову бігають чужі, привезені собаки. І так само щоразу підкидають все нових псів у районах Луцького, Київського, Житинського кілець, аеропорту, вокзалів.

Нагадаю, що пропускна спроможність нашого стерилізаційного центру — 54 собаки, а нині ми тримаємо близько сотні. Ловець працює на пів ставки, автомобіль 1982 року випуску і часто ламається, всюди встигнути фізично неможливо. Коштів постійно бракує, тому вся надія — на допомогу волонтерів. Після стерилізації і перетримки ми намагаємося віддати собак в добрі руки: фотографуємо і виставляємо фото на сайти, виходимо на благодійні ярмарки. Близько десятка псів навіть вдалося прилаштувати за кордон, цікавляться поляки, німці, які підшуковують собі чотирилапого друга і готові самі за ними приїхати.

Щоб покращити ситуацію, потрібно діяти комплексно: Рівне та Квасилів мають співпрацювати з усією областю — маємо таке прохання до голови ОВА Віталія Коваля та нашої міської влади. Тобто щоб кошти на стерилізацію та облік тварин виділяли по всіх громадах, щоб кожен голова громади знав, скільки на їхній території є таких псів. Бо інакше це замкнуте коло: у Рівному, Дубні та Гощі псів стерилізують, а по інших містах та селах — ні. І потім «зайвих» собак вивозять на наші міські вулиці, де вони плодяться.

А ще нам варто було б запозичити досвід поляків: ввести обов’язкову реєстрацію домашніх псів, щоб кожен був прочіпований і щоб власники платили за них податок до бюджету громади. По-перше, це стимулювало б людей до відповідальності, щоб кожен двічі подумав, чи готовий він взяти собаку додому. А по-друге, ці кошти можна було б спрямувати на стерилізацію безпритульних тварин.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також