За скільки продали Басів Кут?

5068 0

Ми у соцмережах:

Паспорт будівництва вивісили біля котлована ще у 2017 році

Раніше існували будівельні норми і правила, відповідно до яких будівництво на певних ділянках заборонялося з метою збереження природного середовища. Природне середовище з тих часів не змінилося — навколо Рівного ті ж самі річки та водойми. Змінилася влада, яка за певних умов готова віддати під забудову будь-яку ділянку. Варто лише добре «попросити» і міським депутатам не завадять жодні інструкції та заборони! Не можна повірити в те, що 22 депутати міськради одночасно осліпли і попри всі заборони та приписи дозволили будівництво поблизу Басівкутської водойми. Навряд чи ми колись дізнаємося, скільки коштувала забудовникам ця депутатська «сліпота». Точно знаємо лише те, що охочих стати міськими депутатами, аби надалі тимчасово «сліпнути», восени буде більш ніж досить!

Приватний університет отримав цю землю для обслуговування басейну «Авангард», власником якого став раніше. Тож плани з продажу квартир у багатоповерхівках біля басейну «Авангард» ще три роки тому звучали аж надто фантастично. Перетворити мрії у реальність допомогло рішення міської ради, яким 9 липня змінили цільове призначення цих трьох земельних ділянок загальною площею близько 47 соток.

Рити котлован біля басейну почали ще у 2017 році. Про будівництво стало відомо лише після того, як на високий паркан був вивішений паспорт майбутнього об’єкта. Згідно із документами, там мали будувати спортивно-оздоровчий комплекс з паркінгом, спортивним інтернатом та готелем. Однак ескізи на паркані дуже вже нагадували багатоквартирні будинки. Тоді будівництво затихло, а ректор МЕГУ Анатолій Дем’янчук всіляко уникав журналістів, коли мова заходила про їхні плани біля басейну.

Знову згадали про це торік, коли радник міського голови з питань архітектури Дмитро Котляров презентував розроблений ним детальний план забудови правого берега Басового Кута. В тому плані біля басейну вже було позначено зведення трьох багатоповерхівок від 8 до 12 поверхів. Пояснення було простим: оскільки гроші на розробку ДПТ давали забудовники, то враховували їхні пропозиції, що вони хочуть бачити біля озера.

Депутати, які не голосували за це рішення, вимагають від міського голови скасувати його

На «карантинній» сесії 9 липня, яка проходила без громадськості, розглянути питання про зміну цільового призначення земельних ділянок для МЕГУ несподівано запропонувала депутатка Ольга Криж. З першого разу для зміни цільового призначення землі з «будівництва спортивно-оздоровчого комплексу» на «для зведення багатоквартирного житлового будинку» забракло голосів. Довелось переголосовувати вдруге, і як результат — 22 голоси «за». Свої голоси майже у повному складі віддали фракції «Свобода», «Європейська Солідарність» та деякі депутати з «Самопомочі».

Після цього під міськвиконкомом зібралися не згодні з цим рішенням депутати, вимагаючи від міського голови заблокувати це рішення. Однак міський голова Рівного Володимир Хомко узяв відпустку на три робочих дні. Лише після її закінчення стане відомо, чи керівник міста застосує своє право вето.

Микола Бляшин, міський депутат:

— Згідно з генеральним планом — це зона рекреації. Так, був ухвалений ДПТ, проте він не може суперечити генеральному плану. Колись МЕГУ отримував ці ділянки для обслуговування спортивно-оздоровчих споруд. Йшлося про басейн. Зараз університет отримує землю для будівництва багатоповерхівок. Ніхто не прорахував, як це вплине на Басівкутське озеро. Ці проєкти рішень поспіхом розглянули та внесли з голосу на сесії. Очевидно, що це було комусь вигідно.

Галина Кульчинська, керівниця фракції «Батьківщина»:

— Дуже дивні дії міських депутатів. З одного боку, вони піаряться на спортивних майданчиках, що побудовані за бюджетні кошти, а з іншого — дозволяють велику забудову, не замислюючись над тим, як ті рішення будуть впливати на комфорт мешканців міста.

Ні для кого не секрет, що ці три багатоповерхівки наступають на лінію пляжу. Ніхто не думав, на яких комунікаціях будуть стояти ці будинки. Міські комунікації уже й так не витримують навантаження від забудови зі «Щасливого». Звісно, що місце для забудови розкішне. Адже з вікон майбутніх квартир буде видно озеро. Скажу відверто — перед сесією всіх депутатів агітували за це голосувати. Кільком нашим депутатам обіцяли дуже комфортні умови, якщо вони натиснуть кнопку «за». Потім підступно винесли з голосу цей проект рішення на сесію та проголосували. Його навіть не розглядала бюджетна комісія.

Сергій Паладійчук, секретар міської ради Рівного:

— На мою думку, мітинг депутатів — це початок політичної кампанії перед виборами. Адже під час виступів депутати вживали дуже багато некоректних висловлювань. Однак кожен має право на такий мирний пікет. Частина депутатів висловила свою думку, думка іншої частини депутатів була у сесійній залі. На жаль, в останні роки було багато ситуацій, коли спочатку виникали збурення та звинувачення, а потім усе завершувалося позитивно, проте ніхто за це не вибачався.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також