Забруднена вода у колодязях. Санлікар розповів, яка ситуація на Рівненщині

819 0

Ми у соцмережах:

Забруднена вода у колодязях. Санлікар розповів, яка ситуація на Рівненщині

Контроль за якістю води у колодязях на Рівненщині лежить на власниках колодязів.

Аналіз води сім'ї, у яких зростають діти до трирічного віку, можуть зробити безкоштовно, — повідомив Суспільному головний санітарний лікар області Роман Сафонов. Він розповів, скільки саме колодязів знаходиться в області та назвав ймовірні причини забруднення питної води.

Чому вода забруднена
Головний санітарний лікар області Роман Сафонов в програмі "Сьогодні.Головне" повідомив Суспільному: ситуація з забрудненням питної води в колодязях — типова не лише для Рівненщини, а й для усієї країни в цілому.

"Раніше такі проблеми вирішувались роботою комісій по благоустрою при кожній селищній раді чи міській раді. Зараз ці комісії не працюють. Людям доводиться з елементарним питанням звертатися через суди, які тривають багато років, замість того, щоб це оперативно вирішувати", — зазначив Роман Сафонов.

Читайте також: Брудна вода в колодязі: у селі біля Рівного дві сусідки конфліктують через септик
Спеціаліст сказав, що кожен третій колодязь не відповідає нормам за вмістом нітратів та кожен третій колодязь забруднений бактеріально. Також він уточнив, що вода в більш ніж половині колодязів області — небезпечна для здоров'я.

"А причина очевидна. Якщо по-науковому – антропогенна діяльність людини: вигрібні ями, туалети надвірні, септики, місця утримання худоби домашньої. Це все забруднює горизонт. Не обов’язково джерело забруднення повинне бути за 10 метрів, за 20, навіть розташоване за 200-300 метрів джерело забруднення і все одно поверхневий шар водоносний, буде забруднений", — розповів головний санітарний лікар.

Окремо він назвав причиною забруднення і сільськогосподарську діяльність, внаслідок якої хімікати потрапляють до води.

"Особливо небезпечна ситуація, коли є повінь весняна, тому що забруднений ґрунт потрапляє в колодязі, які не мають захисту – так званого глиняного замка, кришки. Вимог облаштування колодязів половина власників не дотримується. Тим більше весняний період і восени в дощовий період — це найбільш ризикований час", — сказав санлікар.

Хто проводить перевірки
Наразі на Рівненщині не проводять планових перевірок індивідуальних систем водопостачання, — повідомив Роман Сафонов. Проте за громадськими криницями, якими користуються п'ять та більше людей і які мають статус громадських колодязів у сільських рад, контроль здійснює Держпродспоживслужба.

"Зараз жодна із сільських рад не підтвердила наявність громадських колодязів на їхніх територіях – це треба брати на баланс, обслуговувати. Коли досліджується вода, вона не відповідає нормативам, – а це у нас кожен третій колишній громадський колодязь, – то треба вживати певні заходи. Тому це зручно – не брати на баланс і не обслуговувати", — зазначив Роман Сафонов.

І додав: за станом води, ґрунту та повітря повинні слідкувати і підприємства, на територіях яких або поруч з якими розміщені колодязі. Проте, сказав санітарний лікар, такі перевірки зазвичай не проводять.

"Мають контролювати контролюючі органи, які планомірно і багато років цілеспрямовано з боку наших законодавців робилися імпотентними. Все законодавче поле, всі зміни до законодавства були направлені на те, щоб унеможливити вплив державно-архітектурного будівельного контролю, наприклад, у випадках несанкціонованого облаштування різних споруд, в тому числі вигребів, джерел забруднення", — уточнив він.

Куди звертатися по аналіз
Контроль за якістю води у колодязях – це прерогатива власників та користувачів колодязів, — каже головний санітарний лікар області. Він уточнив, що Рівненський лабораторний центр безкоштовно проводить дослідження води з індивідуальних колодязів сім'ям, у яких ростуть діти віком до трьох років.

"При потребі, якщо треба зробити аналіз води, можна принести воду з власної криниці. Якщо немає маленьких дітей, то це можна зробити платно. Я рекомендую взяти 2-3 показники найбільш проблемних та спеціалісти підкажуть – ми знаємо характеристики. 2-3 означає нітратну групу, мікробне забруднення і це буде в декілька разів дешевше і люди будуть знати, чи є забруднення чи ні", — розповів Роман Сафонов.

Він наголосив, що власники вододжерел повинні щороку відкачувати воду з колодязів, чистити їх. Як це робити — проконсультують спеціалісти. Також потрібно проводити санацію води через втрату нею властивостей.

Що відомо
Роман Сафонов повідомив: 15 років тому статус громадських на Рівненщині мали 12 тисяч колодязів. Наразі у області таких офіційно немає.
Вода в половині колодязів області не відповідає нормам. Найбільше норма нітратів у воді перевищена у колишніх Гощанському районі — у 12 разів, Березнівському — у 6 разів, Дубровицькому — у 8 разів, у Корецькому — втричі.
Щороку до Рівненського обласного лабораторного центру звертаються більше тисячі людей, які виховують дітей віком до трьох років. Всього в області нараховується близько 13 тисяч сімей з дітьми такого віку. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також