Законотворчі поки лише Бобровська та Зінкевич

1359 0

Ми у соцмережах:

Яна Зінкевич

За три тижні, протягом яких працює Верховна Рада нового скликання, дві рівненські нардепки, які пройшли до парламенту за списками партій, зареєстрували близько двадцяти законопроектів.

Найбільш законодавчо продуктивною серед рівнян є Яна Зінкевич. За три тижні вона у співавторстві з іншими народними депутатами зареєструвала 14 проектів законів. Серед інших — альтернативний проект закону щодо незаконного збагачення посадовців. Відповідно до запропонованого проекту, якщо посадовець незаконно збагатиться та набуде активів, «розмір яких перевищує правомірно отримані доходи більш ніж на 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн), то його мають покарати позбавленням волі на строк до трьох років. За більше збагачення покарання сягає восьми років за гратами.

Яна Зінкевич подала проекти законів щодо підтримки української кінематографії, щодо отримання статусу учасника бойових дій, щодо посилення соціального захисту інвалідів війни та фінансової підтримки громадських об’єднань ветеранів. Також депутатка стала співавторкою проекту закону «Про парламентський контроль за дотриманням вимог Конституції та законів України щодо забезпечення національної безпеки в діяльності спеціальних служб та правоохоронних органів». Законопроект пропонує ввести прямий парламентський нагляд за роботою правоохоронних органів. Це, так би мовити, відповідь на зняття депутатської недоторканності, яка дозволить правоохоронцям без згоди парламенту оголошувати підозру та притягувати до відповідальності народних депутатів.

Оскільки Яна Зінкевич — у фракції «Європейської солідарності», опозиційної до більшості у парламенті, значна частина законопроектів, які вона подала спільно з однопартійцями, ймовірно, так і не буде проголосована.

Соломія БобровськаБільші шанси стати авторкою законів, а не лише їхніх проектів, є у представниці «Голосу» Соломії Бобровської, яка вже зареєструвала у співавторстві сім законопроектів. Як і Яна Зінкевич, Соломія Бобровська є ініціаторкою законопроекту щодо незаконного збагачення, але відмінного від того, який зареєструвала «Європейська солідарність». У проекті «щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», поданому пані Бобровською та її однопартійцями, передбачено суворіше покарання за незаконне збагачення: від п’яти до десяти років за гратами. Проте карати пропонують за суттєвіше порушення — за набуття активів, вартість яких більш ніж на 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує законні доходи посадовця, тобто на 51 тис. грн.

Соломія Бобровська ще підготувала проекти законів на підтримку державою Пласту, на запровадження стандартів Ради Європи для молодіжних центрів і децентралізацію роботи з молоддю, а також виступала за те, щоб Верховна Рада визнала нелегітимними вибори у Криму. Окрім того, рівнянка є співавторкою змін до законів України, які регламентують діяльність парламенту. Проект пропонує чіткіше виписати обов’язки депутатів, правила формування коаліції, фракцій і обрання Кабміну.

У члена депутатської групи «За майбутнє» Віктора М’ялика та у шести рівненських нардепів від «Слуги народу»: списочників Дмитра Соломчука та Олександра Салійчука і мажоритарників Олександра Аліксійчука, Романа Іванісова та Сергія Литвиненка — поки немає жодного законопроекту. Натомість Сергій Литвиненко вже встиг втрапити у скандал — його запримітили у кнопкодавстві. Оскільки те, як нардеп натискає чужу кнопку, відзняли журналісти, пан Литвиненко свою «провину визнав», зазначив, що зробив це помилково, оскільки «переживав, щоб за закони проголосували, як підказувала душа і серце», та додав, що віддасть місячну заробітну плату на доброчинність.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також