Замість дорогої гречки на Рівненщині — дешеву картоплю

3684 0

Ми у соцмережах:

Замість дорогої гречки на Рівненщині — дешеву картоплю

Очікується доволі стрімке зростання цін на харчові продукти першої необхідності. Наприклад, виробники хліба та гречаної крупи вже піднімають ціни на свою продукцію. Доступними навіть для малозабезпечених рівнян залишаються поки що тільки овочі.

Ціна на гречку знову «підскочить»

За останніх два роки ціна на цей продукт підскочила від 10 до 50 гривень. Фахівці в галузі економіки озвучують невтішні прогнози — гречка до кінця року додасть третину ціни, тобто від 20% до 30%.

Втім, дефіциту на Рівненщині цієї крупи не буде, запевняють в Рівненській ОДА. Під цю культуру в області відвели у 1,5 раза більше площ. Ідеться про майже 3,5 тисячі гектарів. Ціни на гречку в Рівному коливаються від 40 гривень за кілограм простих сортів до 120 гривень за кілограм гречки елітного сорту.

Ігор Тимошенко, заступник голови ОДА:

В області триває збір врожаю, зокрема, зібрано гречки на 54% посівних площ. Урожайність зерна перебуває на рівні минулого року. Але шляхом збільшення посівних площ ми можемо прогнозувати, що кількість продукту на ринку буде збільшено.

Андрій Кузьмич, голова Асоціації фермерів Рівненщини:

— На початку вересня посіви гречки саме цвіли, коли вдарили приморозки і вона почорніла. Це, звісно, вплине на врожайність. Крім того, ця культура нерентабельна для фермерів. Набагато вигідніше зараз вирощувати сою чи кукурудзу.

Олія буде ще «золотішою»

Ціни на олію за останній рік також суттєво збільшилися. Сьогодні за літр потрібно викласти від 42 до 52 гривень. І це ще не кінець, каже Андрій Кузьмич:

— Цілком імовірно, що ціна на олію може зрости до 60 гривень за літр. Так, на Рівненщині збільшилися посіви соняшнику за останні роки. Проте увесь урожай відправляють на експорт. Тому соняшникова олія в Іспанії та Польщі може бути дешевшою, ніж в Україні. Можливо, вже скоро ми експортуватимемо олію з-за кордону. Справа не лише в сировині, а й у тому, що на виробництво олії витрачаються значні ресурси — наприклад, електроенергія, вартість якої зростає.

Сподіваються, що ціна на цукор буде стабільною

На Рівненщині розпочали збір цукрових буряків — врожай уже зібрали з 15% площ, а загалом засіяли буряками 16 тисяч гектарів. Зібрати на Рівненщині планують 800 тисяч тонн буряків, що більше ніж торік, каже заступник голови ОДА Ігор Тимошенко. За його словами, сировини буде достатньо, а відтак стабілізується й ціна на цукор:

— Як правило, після завершення сезону збирання, перероблення ціна коригується у бік зменшення. Втім, прогнозувати наразі важко, адже це ринок… Є надія на те, що ціна як мінімум буде стабільною.

А от переробляти буряки на цукор на Рівненщині ніде — заводи, які були в області, перебувають у приватній власності й жоден з них не працює. Сьогодні цукор у магазинах міста можна купити приблизно за 28 гривень за кілограм.

Вартість сала доганяє ціну на м'ясо

Упродовж року свинина в Україні подорожчала на 7%, у середньому вартість м'яса зараз — 92 гривні за кілограм. Місцеві виробники повністю забезпечують мешканців Рівненщини м’ясом, стверджують у Рівненській ОДА. Попри це порівняно з минулим роком у сільгоспгосподарствах відзначають зменшення поголів’я великої рогатої худоби на 4%, а свиней — на 3%.

А через зростання попиту серед споживачів на м’ясо птиці, виробники, навпаки, збільшили свої потужності, зокрема, у виробництві курятини, говорить перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Подолін:

Поголів’я курей зросло на 4%. Наразі на Рівненщині є 6 виробників курятини. А от виробників індичатини поки в області немає. Зауважу — поки немає…

— Так, курятину заготовляють і реалізовують великі підприємства, — каже Андрій Кузьмич. — А ось поголів’я рогатої худоби та свиней в домашніх господарствах справді скорочується, бо зменшується кількість сільського населення. Великі виробники м’ясної продукції давно вже експортують свинину з Польщі. Зменшується і кількість господарств, які займаються молочною продукцією. Ціни на молоко формуватимуть великі молокопереробні заводи.

У середньому ціна сала в Україні становить 120 грн / кг, хоча в деяких регіонах його вартість вже піднялася до позначки 180 грн / кг. Кількість свиней сальних порід в Україні зменшилася аж у 10 разів. Хоча без сала Україна не залишиться, його популярність різко впала — продукт не здобув популярності серед молоді, а старше покоління не купує багато, що суттєво вплинуло на попит.

За хліб доведеться платити більше, хоч врожай хороший

Рівненщина на 10% перевищила торішні показники зі збору зерна пшениці. На кінець вересня агропідприємства зібрали майже 550 тисяч тонн. Сировини цілком достатньо. Та й за якістю показники вищі, ніж торік, кажуть в обласній держадміністрації.

Але попри такий хороший урожай хліб однаково дорожчатиме, говорить заступник голови ОДА Ігор Тимошенко:

— За останній місяць, наприклад, ціна на електроенергію зросла на 49%, подорожчали пально-мастильні матеріали, природний газ. Тобто ці чинники, зрозуміло, впливають на виробництво. І окремі підприємства вже розпочали невеликі підвищення цін. Зокрема, підприємство «Полісся хліб» задекларувало підвищення цін орієнтовно на 7%.

Андрій Кузьмич підтверджує слова посадовця. За його словами, вартість самого зерна як культури порівняно з минулим роком не зросла. Зросла вартість мінеральних добрив і засобів захисту рослин, які використовують для його обробки. Це теж впливає на ціну хліба як кінцевого продукту.

Овочі подорожчають взимку

Овочі — це, мабуть, один із найдоступніших видів харчів для рівнян. Андрій Кузьмич пояснив:

— Картоплю ми не експортуємо, як і інші овочі. Цього року на неї та на капусту був врожай, тому ціни заишатимуться на сьогоднішньому рівні: 8 і 10 гривень відповідно. Дещо може подорожчати морква і цибуля, на які цьогоріч неврожай. А ось ближче до зими ціни на овочі можуть зрости на 5-10% — дадуться взнаки затрати на їхнє зберігання. Тому краще запастися цими продуктами заздалегідь, якщо є де зберігати.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також