Замість знищених лип - у Костополі висадять катальпи і замостять усе бруківкою (ВІДЕО)

2036 0

Ми у соцмережах:

Замість знищених лип - у Костополі висадять катальпи і замостять усе бруківкою (ВІДЕО)

Активісти Костополя б'ють на сполох: у місті традицією стало зрізання дерев. То вони заважають стоянці, то тротуару. Остання ситуація збурила містян. Серед білого дня трактором викорчували алею лип на вулиці Степана Руданського.

Ось так виглядала алея з лип у Костополі по вулиці Руданського, до того, як міські чиновники взялися за покращення. Підрядна організація лише виконує укладений договір. Ідея ремонту та затвердження проєкту - справа рук чиновників та депутатів Костополя, повідомляє телеканал ITV.

Зрізали липи 26 травня. А це вже наслідок такої роботи. Від дерев й сліду не залишилося. Активісти забили на сполох. Олександр Лада викликав поліцію. Також уже готує заяви в екологічну інспекцію. Чому для ремонту тротуару потрібно було нищити дерева, чоловік не розуміє.

- Вигода, більш всього будуть напевне певні заїзди, або ж зелені зони, щоб бачили рекламу чи ще щось. От бачте, стоїть вивіска АТБ, то її не прибрали чомусь, - каже активіст Олександр Лада.

Як вдалося з'ясувати, дерева зрізали в рамках капітального ремонту тротуару по вулиці Руданського. Обійдеться таке покращення для міста у майже півтора мільйона. Зокрема у документації йдеться, що виконавець має зрізати дерева та викорчувати вручну 9 пнів.

- Документацію, якщо я не помиляюся, робили в Рівному і відповідно сам проєктант, чи він тут був, чи ні, це декілька разів я його моніторив і він постійно все зносить і постійно все робить з нуля. Чи то, щоб підняти кошторисну документацію, чи ще щось зробити, - активіст Олександр Лада.

У міській раді Костополя, уже традиційно  спілкуються лише телефоном в.о. міського голови Давид Дідух каже, усе в межах законодавства, нічого не порушено.

- Там згідно з проєктом, є знесення старих насаджень і висадження нових. Треба розглядати проєкт і треба бути спокійним. Згідно з проєктом буде все зроблено. Він пройшов експертизу, - каже в.о. міського голови Костополя Давид Дідух.

Чому не захотіли зберегти дерева, які існували не зрозуміло - відповідь одна, все згідно з проєктом. У договорі ж йдеться, що замість лип буде висаджено 7 катальп, кущі та висіяно траву. На весь розділ озеленення витратять 40 тисяч гривень в рамках загально кошторису. Ймовірно, це ті гроші, які можна було б зекономити, якби дерева залишилися на місці. До цієї суми треба додати й вартість корчування, різання та вивезення дерев, а це 5 з половиною тисяч. Відтак ймовірних 45 тисяч гривень економії.

Таких прикладів по місту, додають активісти, чимало. Ось зрізаних два дерева поруч із капітальним ремонтом по вулиці Руданського. Їх прибрали ще у 2021 році, за що навіть отримали штраф від екологічної інспекції у 5 тисяч 300 гривень. Зараз там все акуратно замощено бруківкою. Ще один приклад - майбутня стоянка біля лікарні.

Зараз тут усе викладено бруківкою. Чи навчаться у Костополі берегти те, що мають, активісти не знають, але кажуть, такі історії залишати без уваги не будуть. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також