Завищують ціни і вводять в оману

1720 0

Ми у соцмережах:

Завищують ціни і вводять в оману

Антимонопольне законодавство на Рівненщині порушують не лише виробники продукції чи надавачі послуг, а й чиновники. Із 56 виявлених за перший квартал року порушень 16 стосувалися бездіяльності міських та селищних рад, зокрема, ради не визначили виконавців послуг з централізованого тепло— і водопостачання і не уклали про це з ними угоди. У разі порушень у наданні послуг споживачам потрібно було б через суд доводити, що саме ці водоканали мають надавати їм послуги.

Молоко подешевшає

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України в області виявило, що підприємство "Дубномолоко" закуповує у селян молоко у чотирьох північних районах області за різними цінами. За це його оштрафували на 20 тисяч гривень і пообіцяли відстежувати закупівельні ціни на молоко і надалі. Тим часом рекомендували основним виробникам молокопродукції області знизити на неї оптові відпускні ціни. Причина — сезонне зниження закупівельної ціни на молоко. — Оскільки обсяги молока навесні і влітку зростають, його закуповують у населення за нижчою ціною, ніж взимку, - пояснив керівник територіального відділення АМКУ в області Віктор Боденчук. — Тобто якщо на початку весни його закуповують по 2,20 гривні за один літр, то у травні — за 1,70-1,80 гривні. В осінньо-зимовий період, коли молока не вистачає, виробники молокопродукції підвищують ціни, у весняно-літній ми рекомендуємо оптові ціни знижувати. Виробники молокопродукцїі повідомляють нам, у яких супермаркетах продається їхня продукція, їм ми також рекомендуємо знизити роздрібні ціни. Тож літр молока чи кисломолочних продуктів зазвичай дешевшає на 10-15 копійок, кілограм сиру чи масла — на 1 гривню. Якщо виробники молокопродукції чи супермаркети наші рекомендації не виконують, ми їх штрафуємо.

Змусять розрахуватися з селянами

Орендарів сільськогосподарських земель перевірять, чи вони дотримуються законів при розрахунках з селянами за оренду. — Законом передбачено, що за оренду має бути плата не менше 3% від грошової оцінки землі, - розповів Віктор Боденчук. - Вона може бути як грошовою, так і натуральною — у вигляді сільгосппродукції. Втім, не всі орендарі дотримуються законодавства. І або зовсім не платять за оренду, або платять менше 3% від грошової оцінки. Тож нині ми збираємо інформацію про те, як здійснюють розрахунки з селянами орендарі паїв, які займають монопольне становище на території сільрад чи районів, тобто орендують понад 35% земель. Якщо виявимо в орендарів порушення у розрахунках — оштрафуємо.

Банки теж порушують

У територіальному відділенні Антимонопольного комітету помітили, що термінали Приватбанку інформують про те, що беруть з банківських операцій 0% комісії. Втім, як розповів Віктор Боденчук, коли кладеш гроші на рахунок, на користь банку списується 2,5 гривні. Тож керівництву Приватбанку порекомендували не вводити в оману своїх клієнтів. Два місяці у банку працювали над тим, щоб змінити інформацію на терміналах. І про те, що з кожної операції знімається комісійна винагорода "в розмірі від 0 та більше %", повідомляється. А ось "Агрікольбанк" допустив інформаційне порушення, за що заплатив 50 тисяч гривень штрафу. Антимонопольний комітет двічі надсилав у цей банк інформаційні запити. Оскільки досліджував справу про порушення при проведенні торгів, то запитував, чи їхній учасник не має боргів у банку. Втім, з банку відповіли, що така інформація — це комерційна таємниця. Тож тепер мусять оскаржувати у суді рішення АМКУ про штраф.

У БТІ завищували вартість послуг

За два роки представники територіального відділення Антимонопольного комітету перевірили усі бюро технічної інвентаризації області. Цього року — Здолбунівське та обласне БТІ. Серед основних порушень у них — завищення вартості послуг (у них закладали більшу кількість затрачених годин працівника на їхнє надання) та недотримання термінів виконання послуг. Кожне з перевірених цього року БТІ оштрафували на 10 тисяч гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також